Инфлацията през август във Франция се понижи под 2 на сто за първи път от 3 години

Икономиката е нараснала с 0,2 на сто през второто тримесечие

Икономика / Свят , Финанси
3E news
508
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с 1,9 на сто на годишна база през август , с което показателят пада за първи път под символичния праг от 2 на сто от август 2021 г., обяви статистическият институт Insee.

След като достигна 2,3 на сто на годишна база през юли, инфлацията се понижава през август заради "много отчетливото забавяне на цените на енергията", уточнява Insee.

Цената на електроенергията се е повишила с едва 0,5 на сто на годишна основа през август 2024 г. след скок със 7 на сто година по-рано. Причината за това са по-значителните мерки за регулиране на цените на електроенергията, влезли в сила на 1 август 2023 г. според статистическия институт.

Цените на хранителните стоки са поскъпнали с 0,5 на сто на годишна основа през август, което е същия темп като през юли, докато услугите, оказващи най-голяма тежест за стойността на показателя – са се увеличили с 3,1 на сто на годишна основа. През юли те са нараснали с едва 2,6 на сто на годишна основа.

По този начин с равнището си от 1,9 на сто индексът на потребителските цени пада под заложената от Европейската централна банка цел от 2 на сто. Инфлацията в Германия, данните за която бяха публикувани вчера, също се понижава под този праг за първи път от март 2021 г.

Хармонизираният индекс на потребителските цени във Франция, който е референтния критерий за ценовата стабилност на ЕЦБ, е нараснал с 2,2 на сто на годишна основа през август (след +2,7 на сто през юли), съобщи Insee.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция е нараснал с 0,2% през второто тримесечие в сравнение с предходните три месеца, според доклад на Insee, който представи окончателните данни. По-рано беше съобщено, че БВП се е увеличил с 0,3%. Общата прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предвиждаше запазване на оценката за растежа на БВП на същото ниво.

През първото тримесечие френската икономика отбеляза ръст от 0,3%. Потребителските разходи в страната през април-юни се увеличават с 0.1%, държавните разходи с 0.4%, брутните инвестиции в основен капитал намаляват с 0.4%. Обемът на износа нараства с 0.4%, на вноса - с 0.1%.

БВП на Франция е нараснал с 1% на годишна база през второто тримесечие след ръст от 1,5% през януари-март.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща