Европейските фондови пазари се понижаваха пртиснати от статистически данни и в очакване за намаляване на лихвите

С най-голям дневен спад завърши италианският индекс FTSE MIB, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / Анализи / Интервюта , Финанси
Георги Вулов
641
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа спадат във вторник, инвеститорите оценяват макроикономическата статистика от еврозоната и очакват решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за лихвите.

Още по темата

Резултатите от заседанието на ЕЦБ ще станат известни в четвъртък. Очаква се регулаторът да намали и трите лихви с 25 базисни пункта. В момента трите основни лихви на ЕЦБ са на нивото от 20 септември 2023 година: 4% по депозитното улеснение (лихвата, която банките получават по овърнайт депозитите си в централната банка); 4.50% по основните операции по рефинансиране (когато банките заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица); 4.75% по пределно кредитно улеснение (лихвата, която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ).

Както стана известно във вторник, безработицата в Германия през май е била 5.9%. Показателят се задържа на това ниво, най-високо от 2021 г., вече шест месеца подред. Броят на безработните в страната се е увеличил с 25 хиляди миналия месец до 2.762 милиона.

Междувременно бюджетният дефицит на Франция се разшири до 91.56 милиарда евро между януари и април спрямо 83.71 милиарда евро през същия период година по-рано. Бюджетните приходи намаляват с 25.2%, до 74.40 млрд. евро, а разходите спадат с 8.8%, до 153.52 млрд. евро.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.54%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше италианският FTSE MIB (-1.2%), следван от испанския IBEX 35 (-1.1%), германският DAX (-0.73%), френския CAC 40 (-0.70%), британския FTSE 100 (-0.55%.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши италианският индекс FTSE MIB, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Всички основни борси и повечето сектори бяха на червено. Акциите на минно-добивния сектор се понижиха с 2.3%, които поведоха губещите секторни измерители, докато акциите на здравеопазването бяха с най-големият ръст, добавяйки 0.8%.

Банковите акции също бяха на загуба с 2.1%, водени от книжата на италианската UniCredit, които поевтиняха с 4.16%, тъй като инвеститорите очакваха последното решение за лихвените проценти на Европейската централна банка по-късно тази седмица.

Акциите на френската банка Societe Generale се понижиха с 1.9%, след като Moody's преразгледа перспективата си за кредитния рейтинг на банката на отрицателна поради опасения относно потенциални проблеми с доходността.

Книжата на Maersk за кратко се изкачиха до върха на общия европейски бенчмарк, но затвориха с 0.6% по-ниско, след като датският корабен гигант коригира прогнозата си за печалба за цялата година, като се посочва за аргумент прекъсване на търговското корабоплаване в Червено море.

Акциите на норвежката енергийна компания Equinor поевтиняха с 4.39%. Компанията обяви продажбата на 19.5% дял в две газови находища в Северно море на полската държавна компания PGNiG.

Цените на акциите на енергийните компании се понижиха: британската BP Plc (-3.80%), нидерландската Shell (-2.14%) и френската TotalEnergies (-2.41%), следвайки низходящия тренд на петрола, който поевтинява за пета поредна сесия. Търгуваният предимно в Европа суров петрол Brent затвори търговията на Лондонската стокова борса с понижение от 1.14% до 77.47 долара за барел.

Цената на акциите на British American Tobacco се понижи с 1.57%, въпреки че производителят на тютюневи изделия потвърди прогнозата си за текущата година, която предполага ръст на приходите и коригиране на печалба от 1 до 3 процента.

Капитализацията на Wizz Air Holdings нарасна с 6% до обед, но следобед настъпи пълен обрат и търговията  приключи на загуба с 2.57%. Унгарската нискотарифна авиокомпания отчита ръст на пътникопотока през май с 2.1% на годишна база до 5.1 милиона. През 12-те месеца до края на май броят на превозените пътници се е увеличил със 17% до 62.1 милиона, но прогнозата за печалбата е по-слаба.

Пазарната стойност на Deutsche Telekom AG спадна с 1.72% след новината, че германските власти са продали 110 милиона акции на телекомуникационната компания за общо около 2 милиарда евро. В резултат на това делът на правителството в Deutsche Telekom ще бъде намален до 27.8%, но правителството остава най-големият акционер в компанията.

Във Франкфурт привилегированите акции на Siemens Energy показаха рязък спад, поевтинявайки с 5.72%, а в Париж - акциите на BNP Paribas спаднаха най-много (-1.81%).

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща