Нова инвестиция в Индустриален парк Божурище откри министър Никола Стоянов

Производствената база на „Мултивак България Продакшън“ е разширена с нова сграда на стойност 12 млн. лв.

Икономика / България
3E news
567
article picture alt description

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри нова сграда на производствената база на „Мултивак България Продакшън“ ЕООД в Индустриален парк Божурище. Инвестицията е на стойност от близо 12 млн. лв. и се очаква да разкрие нови 100 работни места, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията след церемонията. 

„Всяка страна може да се похвали с отделни големи инвестиции. Истинският показател за състоянието на бизнес средата е, когато глобални компании като вашата са предпочели България и продължават да се развиват у нас“, каза министър Стоянов. Той подчерта факта, че „много от служителите работят тук още от откриването на завода през 2018 г. и това показва правилен подход по отношение на кадрите“. „Убеден съм, че резултатите, които сте постигнали през изминалите пет години са в основата на решението за нова инвестиция в разширение на производствената ви база в Индустриална зона-Божурище“.

Икономическият министър цитира и данните на Германо-Българска индустриално-търговска камара, според които 100% от германските компании, които развиват бизнес в България, биха инвестирали отново тук, ако бяха изправени пред този избор. 

„В Индустриална зона Божурище се реализират 39 инвестиционни проекта в областта на  автомобилната промишленост, високите технологии, складова и логистична дейност, биотехнологии, като компаниите са от България, Германия, Дания, Гърция, Турция и Швейцария. До момента размерът на инвестициите в зоната надхвърлят 600 млн. лв., а работните места са над 2 000“, коментира Никола Стоянов. По думите му  „правилното управление на индустриалните паркове е изключително успешен инструмент за привличане на инвестиции и генериране на икономически растеж в цели региони“. 

Министър Стоянов изтъкна, че основен приоритет за Министерството на икономиката и индустрията е подобряването на бизнес средата в България, защото „без присъствие на чуждестранен бизнес, който работи и се разширява и развива тук, това не може да бъде постигнато“. Той припомни, че вече функционира и директна връзка с чуждестранния бизнес у нас, като целта да се създаде по-ефективна и бърза комуникация между бизнеса и икономическия министър, което ще позволи прякото му ангажиране с поставените теми и каза, че „това е още един механизъм за подобряване на диалога и координацията с компаниите, които оперират у нас“. 

Общата застроена площ на разширението на производствената база на  „Мултивак България Продакшън“ ЕООД е 5650 m². Новата част на завода е със застроена площ – над 5500 m², от която производствената част е от над 4000 m². Заедно със съществуващото производство, компанията разполага с 12500 m².  В софийския завод се произвеждат струговани и фрезовани детайли от неръждаема стомана, които се вграждат в опаковъчните машини. Там се намират също шоурумът на търговската компания за България и центърът им за обучение на клиенти и персонал. До момента „Мултивак България Продакшън“ ЕООД е реализирало в рамките на Индустриална зона Божурище инвестиции в размер на повече от 50 млн. лв. и е открило над 200 работни места. 

MULTIVAC има над 80 дъщерни дружества и е представена на всички континенти. Компанията е един от водещите доставчици на решения за опаковане на всички видове хранителни, биологични и медицински продукти, както и на промишлени стоки. Заводът ѝ в България е пуснат в експлоатация през 2018 г., като компанията има още 12 производствени обекта в Германия, Австрия, Испания, Бразилия, Китай, Япония и САЩ. 

На събитието присъстваха главният оперативен президент на група Мултивак и управител на „Мултивак България Продакшън“ ЕООД д-р Кристиан Лау, управителят на „Мултивак Продакшън България“ ЕООД Мийрям Сервет Мустафа, кметът на община Божурище Георги Димов, главният изпълнителен директор на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев, изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес и др.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща