„Росатом“ и Агенцията по атомна енергия на Китай подписаха програма за дългосрочно сътрудничество в областта на реакторите на бързи неутрони

Енергетика / Свят
3E news
1288
article picture alt description

АЕЦ "Сюйдапу", източник: АСЕ

В рамките на посещението на председателя на Китай Си Дзинпин в Москва, Русия и Китай подписаха комплексна програма за дългосрочно сътрудничество в областта на реакторите на бързи неутрони и затваряне на горивния цикъл. Документът бе парафиран от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и ръководителя на Агенцията по атомна енергия на Китай Чжан Къцзян.

Споразумението има комплексен характер. То обхваща няколко ключови направления – разширяване на взаимодействието по настоящи, както и реализиране на нови проекти, свързани с реакторите на бързи неутрони, производство на уран-плутониево гориво, управление на отработено ядрено гориво и т.н. Комплексната програма предвижда подготовка до края на 2024 г. на „пътна карта“ за реализирането ѝ.

Един от най-големите проекти на руско-китайското сътрудничество е изграждането на АЕЦ „Тянван“ в провинция Цзянсу.  Седми и осми енергоблок се реализират от инженерното подразделение на „Росатом“. Освен това се изгражда АЕЦ „Сюйдапу“ в провинция Ляонин. Трети и четвърти енергоблок се строят по проект АЕС-2006 и съответстват на изискванията за безопасност на МААЕ.

Сред другите направления на сътрудничество е договор за доставка на гориво за реактор CFR-600, чиито изпълнител е компанията ТВЕЛ. Договорът е сключен през декември 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща