В края на годината Brent ще се върне към 100 долара за барел, смятат анализатори

Енергетика / Свят
3E news
482
article picture alt description

източник: fotolia.com

Анализаторите на пазара на петрол, както и преди очакват възстановяване на цената почти до 100 долара за барел, независимо от скорошния спад на котировките до януарските минимуми в резултат на опасенията по повод търсенето в света.

Цената на Brent ще се увеличи над 99 долара за барел през четвъртото тримесечие, сочат данните от допитване до анализатори, проведено от The Wall Street Journal. В четвъртък сортът се търгува в диапазона от 88 долара за барел.

Лекият петрол сорт WTI, според консенсус прогнозата, ще се увеличи до около 95 долара за барел от настоящите 80,9 долара.

Като цяло анализаторите смятат, че двата сорта ще се задържат на посочените нива до средата на 2023 г., а след това към края на годината малко ще поскъпнат. Очакването е за Brent да достигне до 101 долара за барел, а WTI – до 98 долара за барел.

Всички анкетирани експерти са уверени, че средната стойност на Brent през октомври – декември ще е поне 95 долара за барел, с изключение на анализаторите от Citi, които поддържат най-песимистичната прогноза и смятат, че сорт WTI през четвъртото тримесечие ще струва средно 85 долара. От банката също така очакват спад на котировките до 74 долара към края на 2023 г., става ясно още от допитването на изданието.

Анализаторите смятат, че сериозна подкрепа на петролния пазар до края на годината ще окаже очакваното понижение на добива от ОПЕК+. Освен това, влизането в сила на европейските санкции върху руския нефт може да провокира понижение на предложенията в света с 1,5 млн. барела на ден, отбелязват анализаторите от Societe Generale.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща