ОПЕК+ съгласува намаляване на добива на петрол през октомври със 100 хил. барела на ден спрямо септември, Brent поскъпва с над 3 %

Енергетика / Свят
3E news
512
article picture alt description

източник: fotolia.com

Страните от ОПЕК+ решиха да намалят добива на петрол през октомври със 100 хил. барела на ден спрямо септември.

Това означава връщане към августовските параметри на сделката.

Тези 100 хил. барела са количеството, с което трябва да се увеличи производството през септември според официалното съобщение на страните от обединението.

„Предвид настоящите фундаментални резултати на пазара на петрол и консенсуса относно неговите перспективи, ОПЕК и страните извън картела решиха през октомври  да се върнат към нивото на добив от август 2022 г. , отбелязвайки, че корекцията в посока нагоре от 0,1 млн. барела на ден бе предназначено само за септември 2022 г.“, се казва в съобщението на страните от организацията.

Следващото заседание на ОПЕК+ е насрочено за 5 октомври.

Петролният пазар реагира веднага с ръст на цената. Ноемврийските фючърси за петрола сорт Brent на борсата ICE поскъпват с 3,66 % до 96,43 долара за барел. Октомврийските фючърси за петрола сорт WTI се покачват с 23,39 на сто – до 89,82 долара за барел.

Страните от обединението през месец май 2022 г. намалиха добива на петрол с 9,7 млн. барела на ден заради спад на търсенето в резултат на пандемията от коронавирус. Впоследствие условията по споразумението бяха коригирани на няколко пъти. През август ОПЕК+ премина към последния етап на излизане от съкращенията на производството обявени преди две години, а през септември увеличава добива със 100 хил. барела на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща