Президентът Радев при откриването на Green transition 2022: Зелената сделка няма алтернатива

Енергетика / България , Зелен преход
3E news
1611
article picture alt description

Искам да споделя, че високо оценявам възможността да присъствам на този важен форум, който се провежда в интересни времена - остро геополитическа противопоставяне, остра социална и икономическа криза и галопираща инфлация. Искам специално да поздравя организаторите, защото тъкмо в тези времена, дебатът за зелената сделка далеч надхвърля размерите на разговорите за чистата околна среда, съхраняването на биоразнообразието и привличането на инвестиции в тази област. Тук залогът е много по-голям - за нивото на нашите амбиции и бъдеще, като ЕС и държави членки. Въпросът е за нашата тревза преценка, къде се намираме в момента и къде искаме да стигнем с какви политики и инструменти. И осъзнаваме ли всички възможности и рискове по този път.

Това заяви президентът Румен Радев в речта си, с която откри организираната от Dir.bg и 3E-news международна конференция Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

По думите му, няма европеец, който не иска да живее в чиста среда и в условия на устойчиво развитие.

"Но е много важно ясно да дефинираме понятията. Зелената сделка няма алтернатива и категорично трябва да се случи. Но това е непрекъснат и всеобхватен процес на дълбока икономическа, социална и личностна трансформация. Това е нов начин на производство и консумация на енергия, на стоки и услуги. Това е нов начин на прекарване на свободното време и отношение към околната среда. И не на последно място промяна в начина, по който се придвижваме. Всичко това е един общ комплекс. Това е огромна възможност за дълбока модернизация на нашите общества", добави държавният глава.

Според Радев, трябва да гарантираме устойчивост на този процес, но трябва да сме наясно какви са факторите, които му влияят.

"Базирайки се на моите участия в съветите на ЕС, където м.г. се разгаряха остри дебати за енергийната криза и преход, аз лично формулирах няколко важни риска, касаещи зеления преход. На първо място това е рискът от високата скорост. Има области, като авиацията, в които скоростта е живот, но има и такива, в които скоростта може да е катастрофа. 

Голямата цел е бързо да стигнем до чиста енергия. Чували сме призиви за отказване от базови мощности - а те са три - ядрена енергия, въглища и газ. В същото време имаме подтик да го направим без да има ясни технологични решения на най-големия проблем - за съхраняване на енергия. Според мен този, който успее да постигне финансово, рационално и технологично изпълнимо решение за съхраняване на енергията - той ще държи ключа към бъдещето", категоричен бе президентът. 

Според него другият риск е от прекомерните амбиции.

"Ако вземем пакета за транспорта тези амбиции често надхвърлят нашите възможности и могат да доведат до неблагоприятни въздействия върху процеса. Има и риск от загуба на конкурентноспособност на нашата икономика. Няма да правя разрез на икономическото ни състояние, но ще взема базата - наличието на достъпна и евтина енергия - и върхът - иновациите и науката. Базата - енергетиката - вие следите цените по борсите. За първото тримесечие средната цена на тока е около 250 евро на мегаватчас. А в САЩ е 65 евро, а в Китай е около 10 евро за същия период. И трябва да намерим точните причини защо в Европа цената на тока е в пъти по-висока. Ако не намерим отговор, означава, че в средносрочен план ние ще загубим нашата конкурентноспособност", каза Радев. 

По думите му, няма как да сме удовлетворени от факта, че Европа е на пето място по патенти след Китай, САЩ, Южна Корея и Япония.

"Това значи, че в дългосрочен план ние ще сме губещи. Аз силно се надявам, че предприетите мерки от страна на Брюксел и амбициозният пакет по програма "Хоризонт Европа" за инвестиции в наука ще даде решителен импулс в тази насока", каза още той.

Според Радев социалният риск също е важен.

"Защото рискуваме бедните да стават още по-бедни. Аз силно се надявам, че новият фонд за социален климат ще реши до голяма степен проблемите. Когато говорим за рискове за мен има още един важен риск - от загуба на доверие в зеления преход. Това е крайно опасно. И ние трябва да елиминираме всички сигнали, които водят до загуба на доверие", допълни президентът. 

Той каза още, че трябва да се развиват мощности, които да използват зелен водород.

"Португалия има всеобхватен подход към зеления водород - развива индустрия, която ще го ползва. Цикълът трябва да бъде затворен. Възможностите са много, но финансовите ресурси са ограничени. Но аз вярвам, че с форуми, като този, ще отворим дебат къде искаме да стигнем и да намерим верния подход. Защото това е възможност да модернизираме нашите общества", заключи Румен Радев. 

Президентът изтъкна, че войната в Украйна е откроила проблема с диверсификацията.

"Преходът към една работеща диверсификация няма да е евтин, но е необходим. Дори да не е заради войната, заради минимизирането на всякакви изненади в бъдеще. Броят на терминалите за втечнен газ е малък, а в същото време изграждането им е трудно и е свързано с бюрократични спънки. И не е разгърната вътрешната транспортна мрежа за пренос на енергия в Европа. Давам пример - между Испания и Франция няма никакъв газопровод", добави Радев.

Конференцията Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" е организирана от Dir.bg и 3Е-news с медийната подкрепа на БНТ, БНР, bTV Media Group, БТА, Bloomberg, Bulgaria on Air, Евронюз и OFFNews.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща