Фючърсите за газа поевтиняват със 7.67 %

Енергетика / Природен газ и горива , Свят
3E news
675
article picture alt description

Цените на газа в понеделник поевтиняват от една страна заради по-слабото търсене, по стабилните газови потоци, а от друга, заради продължаващите LNG доставки  сочат данните от търговията.

Фючърсите за газа за юни по индекса TTF на борсата ICE Futures стартираха от нивото от 98.5 евро за MWh и още в първите 15 минути се повишиха до 101.8 евро за MWh, след което се понижиха, но през първия час успаха да се задържат малко над 100 евро за MWh. В резултат на продължилия спад цената успа да спадне за кратко до 94.19 евро за MWh. След възстановяването търговията остана достатъчно дълго в диапазона 96.5 – 96.36 евро за MWh. По-силното понижение започна около час и половина преди затварянето на сесията и в крайна сметка газовите фючърси се установиха на ниво от 93.90 евро за MWh. Това представлява спад със 7.67 % спрямо стойността при затварянето на търговията в петък  (101.70 евро за MWh).

По-рано през деня от данните на GSA Platform стана ясно, че след двудневно прекъсване „Газпром“ отново е резервирал капацитет през газопровода „Ямал-Европа“ за Полша за предстоящата нощ до сутринта на 10 май. Става въпрос за резервиране на около 30 % от предлагания капацитет от 3,7 млн. куб м на час или 1,1 млн. куб м на час.

Що се отнася за транзита на газ през Украйна, за 9 май резервираният капацитет беше за 98,9 млн. куб м. . За 10 май предварителните данни сочат също за резервиран капацитет от 98,6 млн. куб м.

Както отбелязват наблюдателите на пазара към настоящия момент ситуацията отразява изключително добре настоящите рискове. От една страна пазарът не е сигурен във възможността си да насочи цените към по-високо ниво, а от  друга се нуждае събитие, което да провокира това крехко равновесие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Природен газ и горива:

Предишна
Следваща