Цените на петрола растат за трета поредна седмица, Brent се търгува над 112 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
568
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък вечерта продължават да се повишават и се готвят да завършат на плюс за трета поредна седмица, поради опасенията, че пазарът ще се сблъска със съществен недостиг.

Фючърсите за юли за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures достигат до 112,4 долара за барел увеличавайки се с 1,50 долара или 1,35 % спрямо стойността при затваряне на предишната търговия. По-рано котировките се повишиха и то не за много кратко до 113,4 долара за барел.

Юнските фючърси за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се увеличават до 110,1 долара за барел – плюс 1,83 долара или 1,69 % в сравнени с цената при затваряне на търговията в четвъртък.

Страните от ОПЕК+ преди ден гласуваха за запазване на плановете за увеличаване на квотите за добив през юни с 432 хил. барела на ден. Независимо от плановото повишаване на квотите от август 2021 г., ОПЕК+ не може да достигне до разрешеното ниво на добив. Според данните от месец март производството изостава с 1,45 млн. барела на ден.

На този фон европейските държави се готвят за ограничаване на вноса на петрол от Русия. По-рано през тази седмица Европейската комисия предложи въвеждане на ембарго върху доставките на руски петрол за страните от Европейския съюз в рамките на подготвяния шести пакет от санкции.

В същото време американската администрация обяви намерението си да започне покупка на петрол за попълване на стратегическите резерви. Според очакванията министерство на енергетиката на САЩ ще започне да приема заявки от продавачите още през тази есен, въпреки че реалните доставки се очакват по-късно.

Междувременно JPMorgan Chase & Co предупреди, че инициативата на Европейския съюз за въвеждане на поетапна забрана в срок от 6 месеца на вноса на руски петрол ще доведе до пазарен дефицит от 1 – 1,5 млн. барела на ден до края на годината. Банковите анализатори поддържат прогнозата си за  цена на Brent от порядъка на 114 долара за барел през второто тримесечие, като се очаква цените да се повишат до 120 долара за барел през някакъв период през тази година. Очакваната средна стойност е 104 долара за барел.

От консултантската компания Energy Aspects отбелязват, че Европа няма да може да замени всичките 3,2 милиона барела на ден, които купува от Русия за 6 месеца без спад в търсенето, казва Амрита Сен, директор на изследванията от консултантската компания Energy Aspects. Единствената възможност е намаляване на търсенето, за да се балансира пазарът. Високите цени на петролните продукти показват много стегнат пазар. Дизелът "ще остане на многогодишни, ако не и най-високи стойности за всички времена, през цялата тази година", отбелязват анализаторите. И още нещо, според тях  съществува риск  от изчерпване на запасите от дизелово гориво през тази зима в Европа, а може би и в САЩ. Засега прогнозата е само за зимата. Разбира се, анализаторите отчитат и факта COVID.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща