Фючърсите за газа в Европа завършват търговията с понижение от 2.29 %

Енергетика / Свят
3E news
340
article picture alt description

Февруарските фючърси за газа, които в четвъртък възстановиха част от загубените си позиции и стартираха търговията в петък със значителен ръст, в петък вечерта завършват със спад от 2.29 % до ниво от 83.50 евро за MWh (984 долара за 1000 куб м). Наблюдателите на пазара свързват възстановяването в четвъртък със спад на газовите потоци от Норвегия, заради непланирано прекъсване на доставките от находището Troll, което както посочват се очаква да приключи на 17 януари.

Търговията в петък стартира при цена от 92.00 евро за MWh  и, както обикновено още в първите минути се очерта скок до 96.00 евро за MWh. Последва спад, значителни колебания, а в следобедните часове стойността варираше между 92 – 90 евро за MWh през повечето часове на търговията. Февруарските фючърси за газа започнаха да се ориентират към по-съществен спад малко преди затварянето, за да се установят на ниво от 83.50 евро за MWh.

Експертите продължават да следят и ситуацията с нивото на запълване на европейските газохранилища. По последни данни на асоциацията на европейските газови оператори GIE към 13 януари газохранилищата в Европа (плюс Великобритания) са запълнени до ниво от 49.33 %, или 550.6749 TWh. Това е особено важен показател и се следи заедно с нивото на доставки на LNG, а както сочат данните, предварителните заявки вече са потвърдени и сигурни. Остава да се потвърди и сигурността на потоците от Русия и Норвегия.

От не по-малко значение е и политическият фактор, а преговорите между Европа и Русия по отношение на ситуацията в Украйна продължават да са в задънена улица. Няма никаква яснота и около газопровода „Северен поток 2“, въпреки че както заяви шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, европейските институции не могат да спрат действието на дадена инфраструктура, ако тя е в пълно съответствие с европейските изисквания и норми.

Сега участниците на пазара следят още един страничен фактор – проверката на Европейската комисия по отношение на доставчиците на газ. Съмнението на еврокомисаря Маргрете Вестагер за ограничените доставки в период на повишено търсене, както отбелязват наблюдателите е изиграло своята роля. В същото време руският вицепремиер Александър Новак за пореден път бе категоричен, че „Газпром“ и Русия нямат никаква вина.

В интерес на истината, дългата зима, тегленето на газ от подземните газохранилища и предпочитанието в началото на периода на доставчиците на LNG за азиатските пазари са част от общата картина.

За настоящото ограничаване на покачването на цените трябва да се погледне по-широко. Освен пренасочването на LNG, роля за по-ниските цени на европейския газ имат и спада на азиатските пазари, както и на техническите продажби, смятат някои от наблюдателите.

Ключови думи към статията: