НАЧАЛО » ������

Семейството на хибрида "Приус" ще се увеличи с още два члена

"Тойота" показа прототип на мъника iQ, който вероятно ще е първият изцяло електрически модел на компанията

fb
3E news
fb
15-03-2011 12:45:53
fb
Семейството на хибрида "Тойота Приус" ще се увеличи с още два члена до края на следващата година. Това стана ясно на приключилото в края на миналата седмица изложение в Женева.

Първият нов представилет е "Приус+" – седемместен ван, който е със 16 см по-дълъг от хечбека (до 4.62 м.) и предлага 662 литра багажен обем, което е с 50% от сега съществуващия модел. При задвижването няма изненади, като на лице е добре познатия хибриден модул, включващ бензинов двигател с мощност 98 к.с. и електромотор. Общата мощност на хибридната система е 134 конски сили. Разходът на гориво е малко по-висок от този на стандартната версия на "Приус" – около 4 л/100 км. .

За разлика от сегашната версия на хибридния модел на "Тойота" новият използва по-модерните литиево-йонни батерии вместо никел-метал хидридни. Акумулатори са по- компактни, което позволява да бъдат монтирани зад арматурното табло, а не в багажника.

Както и стандартният "Приус", "плюс версията" може да се шофира в четири режима – нормален, само електрически, екологичен и спортен.

Вторият нов член на семейство "Приус" е плъг-ин версията на хечбека. Благодарение на факта, че се зарежда от електрическата инсталация и има батерии с по-голям капацитет, колата може да измине само на ток и с нулеви вредни емисии до 20 километра. Когато акумулаторите се изчерпят, те могат да бъдат заредени от контакта само за час и половина.

Разходът на гориво на автомобила е 2.6 л/100 км, което е с 30% по-нисък показател от стандартната версия на "Приус". Емисиите въглероден диоксид пък са намалени до 59 г/км. От "Тойота Приус плъгин хибрид" вече са произведени 600 автомобила, които преминават тестове в цял свят, като една трета от колите са в 18 европейски страни. Данните за момента показват, че половината от клиентите пътуват под 20 километра на ден, а 82 на сто са успели да изминат само на ток при реални условия над 15 километра.

"Тойота" пусна първия си хибрид "Приус" през 1997 година в Япония. Моделът се продава в Европа от 2000 г. В момента на пазара е третата генерация на "Приус", като продадените коли от всички поколения са над 2.1 млн.

В Женева "Тойота" показа, че не е далеч момента, когато ще пусне на пазара и изцяло електрически модел. Това вероятно ще е мъникът iQ. Прототипът на колата беше показан на изложението. Електрическото iQ е с предно предаване, като електромоторът е с мощност 63 конски сили.

Автомобилът се ускорява до 100 км/ч за 14 секунди, максималната скорост е 125 км/ч, а запасът от ход е 105 километра. Тази година електрическата "Тойота iQ" започва серия от тестове в САЩ, Япония и Европа.
По статията работи: