НАЧАЛО » ������

Нови проблеми се задават по българо-турската граница

Турската страна обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за автомобилен превоз между двете страни

fb
3E news
fb
30-01-2014 07:39:00
fb

Отново тегне опасност от напрежение и задръствания по българо-турската граница заради решението на южната ни съседка да обяви за невалидни всички еднократни разрешителни за транзитно преминаване между двете страни. Това стна ясно от думите на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Димитър Ганев днес на извънредна пресконференция.

Решението е било взето едностранно от турската страна с мотива, че в началото на тази година България не е предоставила дължимите 125 хиляди разрешителни. Турция се позовава на правилото, че в началото на годината всяка от страните предоставя на другата половината от договорените разрешителни. В двустранната спогодба обаче има и една предхождаща това правило клауза, според която миналогодишнта квота се запазва единствено ако нито една от страните не е поискала предоговаряне.

В случая България е поискала такова, тъй като не е съгласна със сега съществуващите условия и още в края на лятото се е обърнала към южната си съседка с искане за среща. Такава ѝ е била отказана. По думите на Ганев, и до момента Турция не е откликнала и няма насрочена дата. България все пак е отпуснала през януари 10 000 разрешителни, така че турските превозвачи да могат да минават през страната ни, докато официалните представителства на двете държави успеят да се разберат.

Последно двете страни са се сращали през 2012 г., когато са договорили разрешителните за 2013-а. В резултат на договореностите през миналата година са разменени 250 000 еднократни транзитни разрешителни за Турция и 10 000 за България. Квотите за разрешителни се предоговарят ежегодно, но бройката им за тази година все още не е била обсъждана, подчерта Ганев.

Димитър Ганев обяви още, че българската страна ще въведе реципрочни мерки, във връзка с предприетите от турска страна рестрикции. Той допълни също, че днес се е състояла среща на ръководството на Автомобилна администрация с представители на бранша, на която е станало ясно, че превозвачите подкрепят позицията на българската администрация. Очаква се и среща с турския посланик у нас, който евентуално да съдейства за разрешаването на проблема.

превозвачи
разрешителни за транзит
българо-турска граница
проблеми
По статията работи: