НАЧАЛО » ������

Петролният пазар може да се балансира през втората половина на 2016 г., очакват руски министри

fb
3E news
fb
28-12-2015 12:51:00
fb

Вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович очаква, че намаляването на инвестициите в производството ще повиши цената на петрола. Това прогнозира той в интервю за тв „Россия 24“.

Вярвам, че това (понижението на цените на петрола) не може да продължи твърде дълго, защото в продължение на няколко месеца която и да е компания, за известно време която и да е страна производител може да издържи на такива ниски цени.Но след това неизбежно инвестициите ще спаднат, а това означава и спад на добиви и цените ще раста“, отбеляза руският вицепремиер, цитиран от ТАСС.

Дворкович изрази очакването си, че цената на петрола може наистина да спадне, макар и за кратко до нивото от 20-25 долара за барел.

Припомняме, че Goldman Sachs също не изключва такъв вариант.

Спадът на котировките на петрола сорт Brent от максимума през юни 2014 г. е около 70%. През декември 2015 г. Brent поевтиня до най-ниските нива от 2004 г., спадайки до 36 долара за барел. За сравнение, през декември 2008 г. цената на Brent се понижи до 36,2 долара за барел, поевтинявайки със 75% за 5 месеца. Цената на петрола ускори спадът си след заседанието на ОПЕК на 4-ти декември 2015 г. По време на 168-то заседание във Виена, министрите на петрола на страните от ОПЕК не взеха ясно решение по отношение на квотите за добив, заради позицията на страните, които не са членки на организацията.Сега нивото на добив на страните членки на ОПЕК се изчислява на 31-32 млрд.барела на ден. Предходната квота от 2011 г. е за 30 млн.барела на ден.

Спадът на икономиката на Русия през 2015 г. е било по-малко от кризисната 2009 г. „Означава, че като цяло реализацията на антикризисният план е бил относително успешен“, каза той. Вицепремиерът подчерта също така, че мерките за подкрепа на руската икономика ще продължат и през 2016 г. „Много програми, които ние започнахме през 2015 г. ще продължат и през 2016 г.“

Министърът на енергетиката на Русия от своя страна заяви, че Саудитска Арабия е страната, която дестабилизира петролният пазар.

Саудитска Арабия през тази година увеличи с 1,5 млн.барела на ден добива, като по този начин дестабилизира ситуацията на пазара“, заяви той пред същата телевизия.

Кривата на търсенето и предложенията, според експертите, може да съвпадне през второто полугодие на 2016 г., което ще балансира пазара“, отбеляза Новак. Той добави, че върху петролния пазар може да повлияе и такъв фактор „като нов добив в Иран“.

 

петрол
цени
ОПЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева