НАЧАЛО » ������

8 навика, които различават богатите от бедните

Замогналите се финансово не се страхуват от провала и се осланят на креативността

fb
3E news
fb
26-05-2014 04:42:00
fb

Ако смятате, че забогатяването е въпрос само на шанс и късмет, то грешите. Оказва се, че то е по-скоро процес, зависещ до голяма степен от начина ни на мислене и ежедневните ни навици, убеден е финансовият гуру Томас Корли, цитиран от Business Insider.

За да достигне до този извод, изследователят е посветил 5 години от работата си на наблюдението на бедни и богати хора, като е анализарал поведението на 233 заможни и 128 бедни. Проучването на Корли извежда тъй наречените „богати навици“, отличаващи едната от другата социална група. Оказва се, че първите са предразположени към това да натрупат състояние, докато вторите са по-скоро обречени това да не им се случи никога.

„Открих, че богатите хора са големи оптимисти“, отбелязва Корли, допълвайки че за тях е характерно по принцип да изпитват благодарност и да са отворени и в очакване за щастието. „Като по навик“. В книгата си „Богати навици“ Корли определя за заможни хората с годишен доход от 160 000 долара нагоре, а бедни – 35 хиляди долара.

Ето и 10 от навиците, които различават богатите от бедните хора – така, както те сами са се идентифицирали:

1. Богатите смятат, че навиците им оказват голямо значение върху живота им.

52% от заможните личности са съгласни, че „ежедневните навици са от значение за финансовите успехи в живота“, докато това твърдение са склонни да споделят едва 3 на сто от бедните. Богатите са убедени, че лошите навици провокират негативен късмет и обратно, добрите отварят нови възможности. Те са в основата на това хората да успеят да „извикат“ късмета си.

2. Богатите хора вярват в „американската мечта“.

Твърдението, че „американската мечта“ е невъзможна в деншно време, споделят цели 87% от бедните и едва 2 на сто от богатите. Идеята за „американската мечата“ въплъщава вярата в неограничения човешки потенциал. Същевременно по-заможните са на мнение, че натрупването на богатство продължава да е част от „американската мечта“ и че всичко това все още е въможно.

3. Богатите хора обичат да се срещат с нови хора.

„Обичам да се запознавам с нови хора“ казват 68 на сто от богатите и 11 на сто от бедните. По-заможните, които споделят, че обичат срещите с непознати и също така смятат, че е важно

Богатите хора, както обичат среща с нови хора, също така смятат, че ако успеят да се харесат на новия си познат, то тогава е много по-вероятно да имат и финансов успех. Цели 95 на сто от богатите вярват в силата на положителното впечатление, докато в него смисъл откриват едва 9% от бедните.

4. Богатите вярват, че да спестяваш е от голямо значение.

88% от богатите са на мнение, че за да се постигнат финансови успехи, е много важно да се спестява. С това твърдение са съгласни и 55% от бедните. „Да бъдеш богат не означава просто да спечелиш много пари, а да съумееш да ги спетиш и да натрупаш още“, обяснява Корли.

5. Богатите вярват, че те сами са в състояние да начертаят пътя си.

Мотото „Аз вярвам в съдбата“ е присъщо на едва 10 на сто от богатите и на цели 90% от бедните. Бедните са значително по-склонни да вярват, че за да се замогнат, пръст трябва да има нещо по-висше от тях и много по-рядко признават, че причината за финансовото им състояние са смите те. „Повечето от по-заможните, с които разговарях, не винаги са били богати, но те изначално са имали нагласата, че сами са в състояние да променят нещата“, обяснява Корли.

6. Богатите хора оценяват творчеството преди интелигентността.

75% от заможните са убедени, че творчеството и креативността са от решаващо значение за финансовите успехи, докато това мнение споделят едва 11 на сто от по-бедните. Вторите са убедени, че за да забогатееш от решаващо значение е да си „интелектуално надарен“. Също така те са и по-склонни да вярват, че богатството обикновено е плод на случайността. Корли посочва интересната подробност, че повечето от анкетираните от него богаташи са били с по-слаби оценки като ученици и студенти – „нужно е нещо повече от това просто да си умен“, изтъква той.


7. Богатите се наслаждават на работата си.

„Харесвам работата си“ – това чувство споделят 85% от заможните и едва 2 на сто от бедните. Любопитно е, че богатите също така работят повече часове седмично, а 81% от тях казват, че извършват дейности, отвъд изискуемите (за сравнение сред бедните с повече задължения се нагърбват 17 на сто от анкетираните).

Корли обяснява тези зависимости с разбиранията на отделните групи за креативността и значението ѝ за финансовите резултати. Богатите намират такова творческо занимание, което да им помогне в правенето на пари. Започнат ли да преследват креативността и иновациите, които водят до пари, възнагражденията несъмнено идват и „са неприлични“.


8. Богатите хора поемат рискове.

В търсене на финансови успехи 63 на сто от богаташите са имали смелостта да поемат риск, докато това са направили 6% от онези, които са си останли бедни.  Успешните хора са се поучили от грешките си, изтъква Корли, допълвайки че 27 на сто от тях са се проваляли поне веднъж в живота си преди да забогатеят. „Провалът е като съединителната тъкан в мозъка – научените уроци остават за цял живот“, убеден е изследователят.

богати vs. бедни
предприемаческа култура
По статията работи: