НАЧАЛО » ������

Набуко е приоритет за България

Борисов призова ЕС да не отчита банковите гаранции по проекта в дефицита

fb
3E news
fb
30-11-2010 12:37:42
fb

 

България призова Европейския съюз да позволи на страните, участващи в проекта "Набуко" да не включват банковите гаранции при изчислението на фискалните дефицити, за да се покаже, че газопроводът е приоритет за Брюксел.

"Винаги сме смятали "Набуко" за приоритет… Но имам много, много забележки по скоростта на работата и по истинската позиция на проекта като приоритет на ЕС", заяви българският премиер Бойко Борисов пред участниците в конференцията "Енергетика без граница- от национален към регионален подход", организирана от 3Е под патронажа на Министерство на икономика, енергетиката и туризма.

"Моето предложение е за участниците в "Набуко" банковите гаранции, които ще дадем на Европейската инвестиционна банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие, е да бъдат отписани от дефицитите на тези страни", каза премиерът. Той посочи, че даване на гаранции от 2 млр.евро ще увеличи дефицита на България до 3 млрд.евро.

"Винаги сме смятали "Набуко" за приоритет… Но имам много, много забележки по скоростта на работата и по истинската позиция на проекта като приоритет на ЕС", заяви Бойко Борисов.   


  През 2011 г. България трябва да може да докаже способността си да предостави държавна гаранция в размер на 2 млрд. евро по проекта "Набуко", а дали това ще се разглежда в рамките на Маастрихтските критерии на ЕС или не, е нещо, което зависи от разговори между ЕК и финансовите министри на държавите - участнички в проекта. Това каза Райнхард Мичек, изпълнителен  директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" по време на пресконференция.

 


През следващата година трябва да финализираме финансовите процедури, което означава, че всички шест компании - участнички в проекта трябва да  осигурят необходимото финансиране и държавни гаранции, обясни  Мичек. Стойността на проекта "Набуко" е 8 млрд. евро, каза Райнхард  Мичек.  Финансирането 70 процента ще е от заеми, а останалите 30 процента или 2,4 млрд. евро се поделят  между шестте участнички - RWE (Германия), OMV (Австрия), MOL(Унгария), Transgaz (Румъния), Botas (Турция) и БЕХ (България). Това прави по 400 млн. евро средства от всяка от страните, но към това финансиране трябва да се добавят и гаранции за заемното финансиране, така че всяка от страните трябва да гарантира общо  2 млрд. евро, обясни Мичек.   


По статията работи: