НАЧАЛО » ������

"Фестивал на хляба" започва в Източните Родопи

fb
3E news
fb
26-07-2013 01:19:00
fb
От днес- 26 юли до неделя - 28 юли ще се проведе "Фестивал на хляба" в с. Рабово, Община Стамболово,Източни Родопи. Петото издание на събитието е с акцент върху възстановката на жътвата на лимец, една от най-старите български житни култури.

Гостите на фестивала могат да проследят всички етапи на производството на хляба от лимец– от жътвата до изпичането и дори вкуса му. В програмата са предвидени международни пленери на тема: "Биодинамичното земеделие – древна иновация", "Ломеца – Живия древен символ на Свещено – Действеното Земеия – Делие". В събота – 27 юли ще бъдат пресъздадени автентични ритуали като "Зажънване", жътва и овършаване на хармана и отвяване на зърното. По-късно през деня ще бъдат обявени победителите във второто издание на конкурса за най-качествен продукт от лимец. 

Инициатор на събитието е земеделският производител Петко Ангелов, един от членовете на проекта "Новото тракийско злато". НТК е петгодишна програма за периода от 2009 г. до 2014 г. за устойчиво развитие на Източните Родопи. Български и холандски експерти, които са партньори в програмата, работят главно в по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. По статията работи:

Галина Александрова