НАЧАЛО » ������

Паника на световните пазари

Петролът Brent прехвърли 108 долара за барел, златото скочи до 1409,7 долара за тройунция

fb
3E news
fb
22-02-2011 08:32:49
fb

Бунтът в Либия, който снощи силно ескалира, след като бе обявено, че срещу протестиращите в столицата Триполи е хвърлена армията и има много убити и ранени, паникьоса световните стокови пазари. Само за броени часове цената на петрола се повиши с 6% и се доближи до нивата си от септември 2008 г., посочва агенция Reuters.

 

Притесненията на инвеститорите вече не са само заради либийската криза, която може да попречи на добива на петрола в страната, за което предупреди и Сейф ал Ислам, синът на лидера на Джамахирията Муамар Кадафи. Инвеститорите вече се притесняват да не би вълната от протести да се пренесе към Нигерия, Кувейт и Обединените арабски емирства. Либия наистина е най-големият производител на петрол в Северна Африка със своите 1.6 млн. барела дневно. Според Reuters обаче до момента само около 6 % от добива на петрол в Либия е бил преустановен заради безредиците в страната. Освен това ОПЕК има капацитет за покриване на разлики до 6 млн.

 

Днес сутринта цените на петрола сорт Brent с доставка април се повишиха с нови 1.42% до 107.16 долара за барел, след като снощи котировките се повишиха цели 6% и достигнаха рекордните 108.18 долара за барел за последните две години и половина.

Априлските фючърси на американския лек суров петрол също скочиха с 6.3% до 95.40 долара за барел, а на цените с доставка през март, които изтичат днес, достигнаха 94 долара за барел. Възходът на американския суров петрол продължава и днес, като доближава 97 долара за барел.

 

Паника облада и пазарите на благородни метали – обичайно убежище за инвеститорите при резки промени на цените на петрола. Котировките на златото се повишиха снощи с 1.2% до 1400 долара за тройунция, а на среброто скочиха с близо 4%, доближавайки се до нов 30- годишен връх около 34 долара за тройунция. Такива нива е имало през 1980 година. В началото на азиатската търговия златото продължи да поскъпва, достигайки 1409.70 долара за тройунция, колкото бе достигнало преди 7 седмици.

 

Ако цените на петрола продължат да се покачват и достигнат 115 – 120 долара за барел, светът може да забави застрашително икономическото възстановяване, а много държави да се върнат отново към рецесия, предупреждават анализатори на Reuters, потърсени за коментар.


По статията работи:

Георги Вулов