НАЧАЛО » ������

ConocoPhillips напуска "Лукойл" след 5 години стратегическо партньорство

fb
3E news
fb
07-10-2010 10:09:05
fb


 

След 5 години стратегическо партньорство американската ConocoPhillips напуска втората по добив на петрол  компания на Русия "Лукойл".  През последните две седмици американският акционер намали участието си с 2% . Компанията притежаваше 20% от акциите и реши да ги продава в началото на тази година, с намерение до края на 2011 г. да приключи. Тя предложи ценни книжа първо на самия "Лукойл". Той купи през август 7.6% за 3.44 милиарда долара и получи опция за 11.6% до 26 септември.

 

В последния ден на предложението компанията изкупи още 5% и веднага ги продаде по цената на аукциона на "група инвеститори" начело с Unicredit Bank за 2.38 милиарда долара. Банката поясни, че била само организатор и не разкри кой е купил тези акции. Но само два дни по-късно  Unicredit Bank пусна записи, които при определени обстоятелства могат да се конвертират в акции на "Лукойл".

 

"Лукойл" веднага купи записи за 1 милиард долара /2.1% акции/, а останалия пакет /2.9%/ купи за 1.4 милиарда долара президентът на компанията Вагит Алекперов. В началото на годината той владееше 20.6% от акциите на "Лукойл". Другият голям акционер е вицепрезидентът  Леонид Федун с  9.3%. "Според мен в близко време ConocoPhillips ще се раздели с всички акции", цитира в. "Ведомости" Леонид Федун. "Остават й още около 4%". Той не уточнява как и на кого се продават акциите като допълва, че американската компания продава всеки ден по 1 милион акции, което прави 0.12% от всички акции.

 

Въпреки, че през юли двете компании се договориха да няма продажби за повече от 0.59% месечно за да не се срутят котировките на руския холдинг. Дали "Лукойл" ще продължи да изкупува собствените си акции? Според Леонид Федун това е сложна схема, процесът все още не е завършен и е по средата. Той обяви намерение следващата година компанията да излезе на борсата в Хонконг или Сингапур.


По статията работи: