НАЧАЛО » ������

"Лукойл" и Трайчо Трайков продължиха споровете си

Компанията попита министъра дали може да смята, той отговари, че е странно да бъдат отправяни такива упреци към министър

fb
3E news
fb
21-03-2011 10:57:52
fb

Изявленията на Трайков бяха коментирани вчера и от премиера Бойко Борисов, който обясни, че през миналата седмица икономическият министър е направил "няколко много необосновани твърдения".

 

Премиерът обясни, че е обяснил на Трайков какво е имал предвид точно като го е разкритикувал за коментарите му по темата. Според Борисов не може когато се коментира, че компания е управлявана недостатъчно публично или некомпетентно, а имаш представител зам.-министър в Борда на директорите, да не си зададеш въпроса какво си правил 2 години.

 

Справка в Търговския регистър показва, че в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" представител на държавата в компанията е заместник-министърът на транспорта Камен Кичев.В позицията на компанията "Лукойл" се посочва:Пазарна сделка или национализация?


Ако аспирациите на министър Трайков към активите на най-големия инвеститор в България - групата "Лукойл", която само от началото на тази година е реализирала 40% от данъчните постъпления в хазната, имат пазарен характер, а не изразяват намерение за национализация, бихме желали да информираме господин министъра за някои цифри, както следва:

- 101 милиона долара са платени от "Лукойл" за 58% от акциите на "Нефтохим"

- 360 милиона долара - за изплащане на старите задължения на предприятието към фиска отпреди приватизацията

- 37 милиона долара - за изплащане на скрити задължения на "Нефтохим" към момента на приватизация

- 1 милиард долара - за въведени в експлоатация обекти в периода 1999-2010 г: нови инсталации, реконструкция и модернизация на основния производствен фонд, инсталации за обезпечаване на европейските норми за качество на горивата, екологични проекти, проекти за подобряване на енергийната ефективност, както и за ликвидиране на старите екологични щети; в това число каталитичен реформинг, реконструкция на каталитичен крекинг, нова инсталация "Газова сяра-3", нова факелна система, нови резервоари за нефт 2x50 хил. куб.м, реконструкция на Пирс-2, нова инсталация за Хидроочистка на дизелово гориво – 5, нова инсталация за Хидроочистка на бензини – 1, нова инсталация за сярно-кисело алкилиране, инсталация за атмосферна вакуумна дестилация, инсталация за вакуумна дестилация на мазута - 2 и др.Може ли министърът да смята?По повод абсолютно произволните публични "изчисления" на господин министъра за дела на нефта в цената на горивата сме длъжни да го осведомим, че ако от днешната крайна потребителска цена на дизеловото гориво извадим данъците и акцизите, делът на нефта като суровина представлява не 30, както твърди той, а 67% от цената му преди облагане.


Само от тези цифри е видно, че достоверността на изчисленията на господин Трайков се различава от действителността с малко повече от 200 на сто. И ученик от началните класове може да пресметне, че ако стойността на 2/3 от една стока поскъпне с 1/4, цената на стоката ще се покачи далеч над седемте "изчислени" от министъра процента още преди да бъде обложена със съответния акциз и да състави данъчната основа за още 20 процента облагане с ДДС.Интересува ли се министърът на икономиката от икономика?Странно е удивлението на господин министъра от факта, че комбинатът в Бургас работи на загуба през последните 2 години – факт, отразен в напълно достъпните публични финансови отчети на дружеството, които би трябвало да са му отлично известни най-малкото заради наличието на златна акция на държавата и присъствието на заместник-министър в надзорния съвет на предприятието.Специализираните икономически медии като Oil&Gas Observer, Bloomberg, The Business Times, Financial Times и пр. от над две години насам постоянно публикуват информации и анализи за състоянието на европейската преработвателна индустрия и последиците от кризата.  Много световни компании се стремят да се освободят от своите преработващи мощности в Европа.Само в последно време 12 рафинерии са продадени или обявени за продажба заради финансови загуби от тяхната дейност. За компаниите от световния нефтен бранш със сигурност ще бъде интересно да научат, че българският министър на икономиката и енергетиката разполага с неизвестно за тях ноу-хау как техните рафинерии да печелят при скъп нефт и свито потребление.Свободни правила или просто контрабанда?От 20 години насам един от основните проблеми на българския пазар като цяло, и в частност в търговията с горива, са контрабандата и нелегалният внос. Настоящото правителство е единственото, което предприе ефективни мерки за въвеждане на ясни правила в този сектор. Всеки търговец е свободен да закупи каквото желае количество и вид гориво, от която желае точка, да го внесе и да го продаде на каквато цена желае.Единственото, което се иска от него, е да си плати дължимите акцизи и данъци и да даде възможност на съответните власти да проверят колко внася, какво и колко продава. Резултатите от тези мерки вече се усещат – според публикувани в пресата данни само през януари и февруари са отчетени с 35 милиона лева по-големи обороти на бензиностанциите в страната, отколкото през същия период на миналата година, въпреки свитото потребление.


На този фон тревогите на господин Трайков за липсата на условия за пазарна конкуренция предизвикват огромно удивление, защото създаването на такива условия е именно негово задължение в качеството му на министър на икономиката.


Лични пристрастия или държавна политика?


Най-големият актив на всяка компания е доброто й име и авторитет пред нейните клиенти. Затова бихме приели твърденията и квалификациите на господин Трайков за проява на обикновена некомпетентност, ако те не представляваха по своята същност провокация срещу компанията и извличане на лични дивиденти от недоволството на хората заради ниските им доходи.Когато един министър внушава чрез медиите, че за тези ниски доходи е виновен не някой друг, а най-големият чуждестранен инвеститор в България, остава само да се надяваме, че той изразява лични пристрастия, а не мнението на българското правителство.Трайков: Странно е една компания да отправя по подобен начин упреци към министърРеакцията на икономическият министър не закъсня и късно следобяд днес от пресцентъра на ведомството му разпространиха коментар по становището на "Лукойл". Трайчо Трайков отговори, че има легитимни въпроси, които държавата може да поставя на компаниите от гледна точка на конкуренцията и пазарна среда.

 

Той настоява първо да чуе отговорите на въпросите, които е поставил към компанията и с удоволствие след това е готов да коментира темите, визирани в становището.Според Трайков звучи странно една компания да отправя по подобен начин упреци към министър. "През цялото време говоря за правилата на конкуренцията и свободната пазарна среда, които държавата трябва да осигури. Ако има конкретни сигнали, които трябва да бъдат проверени, това е работа на Комисията за защита на конкуренцията и затова правителството се е обърнало към нея по този въпрос", категоричен беше икономическият министър.В отговора си до компанията той посочва, че "терминът национализация, използван в текста, разпространен от агенцията на "Лукойл" е произволен звук, който със сигурност не е възникнал в неговия речник". Трайков допълни, че винаги говори за икономическа ефективност, конкуренция и свободна пазарна среда.

 

"Ние сме дясно правителство и идеи като национализация по никакъв начин не могат да кореспондират с нашата икономическа политика", уточня той Трайков.


По статията работи: