НАЧАЛО » ������

Половината строежи около язовирите са незаконни

Почти 90% от обектите по язовир Ивайловград са в нарушение на закона

fb
3E news
fb
01-02-2011 10:44:51
fb

От проверените 1470 обекта край язовири 748 са незаконни, стана ясно на пресконференция на министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на околната среда и водите Нона Караджова.

Проверени са 52 от всичките 53 язовира на територията на страната. Издадени са 243 заповеди за ползване и 43 заповеди за спиране на строителството.

Шампион по закононарушения очаквано е язовир Ивайловград, където миналата година бе открито незаконно митничарско селище. От 195 проверени обекта там 169 са незаконни и за тях ще бъдат издадени заповеди за премахване.

На второ място в антикласацията е язовир Кърджали, където 130 от общо 159 обекта са незаконни, а на трето е язовир Искър – от 159 обекта 130 са незаконни.

Министър Плевнелиев отбеляза, че до кроя на април собствениците могат да обжалват решенията, предоставяйки необходимите строителни книжа. Издадените в момента документи са констативни протоколи, с които не може да бъдат започнати действия по разрушаване на незаконните постройки, подчерта той. Това може да стане през май, когато ще се направи финално обобщение на данните и на тази база ще се издадат актове за събаряне.

"Държавата не прави никаква разлика между барака, многоетажна къща, комплекси и хотели, ако е незаконно", заяви строителният министър в отговор на въпрос дали властите няма да премахнат само незначителни обекти.

 

Правителството обаче е с вързани ръце по отношение на близо половината от проверените обекти, които не могат да бъдат премахнати, въпреки че се намират в самите чашки на язовирите. Причината е, че макар да са в нарушение на Закона за водите, те не са незаконни по смисъла на Закона за устройство на територията, обясни началникът на ДНСК Милка Гечева. Тези постройки имат документи за собственост, одобрени строителни планове и издадени разрешения за строеж. От ДНСК не могат да бъдат предприети действия по отношение на тези обекти, освен ако по някакъв начин техните строителни книжа не бъдат обезсилени, заяви Гечева.

 

Девет от язовирите пък все още нямат учредени санитарно-охранителни зони, които да определят минимални отстояния на строежите от водоема. Два от тях са питейни, посочи Караджова. Единият е яз. Кокаляне, който е авариен за водоснабдяването на София, в случай на проблем с водопроводите от другите 2 водоизточника на София - яз. Искър и яз. Бели Искър в Рила. Другият е яз. Цонево в област Варна, също резервен за питейна вода.

 

Според Нона Караджова виновни за ситуацията с полузаконното строителство са всички – от общините, издавали разрешения за строеж, през собствениците на язовирите и ВиК операторите, които не са очертали и поддържали санитарно-охранителните зони, до държавата, която с години не е упражнявала контролните си функции. "Да, нашата отговорност е да контролираме това да не се случва. Но защо толкова време не е правено, не мога да отговоря", призна министър Караджова.


По статията работи: