НАЧАЛО » ������

Турция скоро ще има собствена енергийна борса

Чрез платформата не е задължително да се постигне намаление на цената, но поне ще има прозрачност

fb
3E news
fb
08-10-2013 07:19:00
fb

Турция в най-скоро време ще има работеща електроенергийна борса. Това обяви Бора Оруч, специалист по капиталовите пазари от Capital Markets board of Turkey. Той обясни, че на бъдещата турска борса ще може да се търгува не само електроенергия с ден напред и почасово, но се очаква да има търговия с въглеродни емисии. Оруч обясни, че до 2011 г. на практика турската страна е няма енергийна борса, но заради бързото икономическо развитие на страната вече се налага изгражданет на такава. В момента там има своеобразен център за електроенергийния пазар, който се очаква да се разрастне до енергийна борса. На тази платформа в момента има 698 търговци на електроенергия. Само за миналата година се е увеличила и търговията с енергия с 79%.


Оруч обясни, че консумацията на ток в страната се увеличава всяка година с между 6,4 и 7,4 процента. Икономиката на турция пък расте средно с 5% годишно, което означава, че ще има нужда от нови източници на енергия. На борсата там се очаква да има и трансгранична търговия с ток.


Оттам допълниха, че страната има солидни връзки с енергийната система на Европа. Връзката се осъществява чрез българската и гръцката енергийна мрежа. В момента се тества и възможността турската енергийна мрежа да работи в паралел с енергийната система на Европа ENTSO-E. По време на тестовете Турция получава от България ток за около 500 мвт. на час, но доставките зависят от търсенето там. Припомняме, че търговията с ток между Бъгария и Турция бе възстановена частично преди две години след като около десетилетие не бяха използвани далекопроводите за доставка.


Не може да се разчита само на намаление на цената на електроенергията, търгувана през борсата, заяви Оруч. Според него обаче това е най-добрият вариант за решаване на голяма част от проблемите с цените в енергетиката. Енергийният експерт Валентин Стоянов обясни, че за енергийна борса у нас се говори от много години, но тя все още не е стартирала. Прогнозите бяха това да се случи още през 2012 г., но очевино още няма яснота кога би стартирала подобна платформа и на какъв принцип ще работи тя, припомни Стоянов.


Електроенергийната борса би подобрила ликвидността и на българския пазар, обясни и Йордан Янков, експерт в консултантската фирма "Нуклеон". Той припомни, че в момента в страната ни има излишък от базови мощности и липса на пикови такива, което създава проблеми в регулирането на системата. Заради слаборазвитата газопреносна система пък хората използват повече електроенергия за отопление, което създава допълнителни проблеми за системата, обясни Янков. Според експертът инвестиции трябва да се правят в малки генериращи мощности какви са когенерациите на прирорден газ, малките модулни ядрени реактори и централите на биомаса. Ако подобни мощности се изградят близо до потребителите ще се намалят и загубите по мрежата, обясни още Янков.


Той добави, че у нас трябва да се развие битовата газификация, за да се подобри работата и управлението на енергийната система. Занапред страната ни трябва да мисли и за въвеждането на умни електромери и по-добро използване на въглищата, заключи експертът.По статията работи:

Галина Александрова