НАЧАЛО » ������

Русия чака строежа на АЕЦ"Белене" да започне

fb
3E news
fb
27-09-2010 06:39:23
fb

Русия очаква в скоро време да бъде възобновено изграждането на АЕЦ"Белене", съобщи директорът на Руската атомна корпорация Сергей Кириенко, цитиран от агенция РИА Новости.

 

"Очакваме изграждането й да започне и до края на годината се надяваме да договорим графика", каза той. Кириенко придружава президента Дмитрий Медведев по време на посещението му в Китай. Пекин иска да увеличи мощността на съществуващите си централи като използва руския опит и специалисти. Русия ще изгради и трети и четвърти блок на централата Тянван.

 

Китай прояви интерес към ядрената енергетика в България по време на визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ, където той се срещна с колега си Вън Цзябао. През юни на среща с посланици от ЕС премиерът Бойко Борисов обяви, че строителството на втората атомна централа ще бъде замразено, но до правителствено решение за това не стигна.

 

Договорът с "Атомстройекспорт", подписан в началото на 2007г изтича в края на септември. Все още се преговаря за обема на строителството и графика за изпълнението му. Проектът не получил лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.


По статията работи: