НАЧАЛО » ������

Строителството на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци – две години след старта

fb
3E news
fb
29-08-2019 03:19:00
fb

На 29 август 2019 г. се отбелязват точно две години от първата копка за строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО)*. Съоръжението се изгражда на площадка „Радиана“, в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ „Козлодуй“.

Две години след началото на строителството, то се изпълнява според одобрения технически проект, разработенот консорциум от специализирани европейски компании на базата на водещия световен опит в изграждането на подобни съоръжения, съобщиха от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ /ДП РАО/.

От предприятието обясниха, че "играждането на НХ РАО се извършва при непрекъснат активен диалог с обществеността и неправителствените организации". Като националният оператор по управление на радиоактивни отпадъци Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ информира публично за всеки съществен етап от проекта, заявиха от държавното дружество.

В съобщението се припомня, че финансирането на първия етап от Хранилището се осъществява с безвъзмездна помощ на Международен фонд „Козлодуй“, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Представители на ЕБВР и Европейската комисия наблюдават отблизо напредъка на проекта чрез свой специален механизъм – мониторингов комитет, провеждан на всеки шест месеца. Финансирането се изпълнява на базата на резултатите от мониторинга, според подписаните грантове от Асамблеята на донорите на МФ „Козлодуй“ и към днешна дата проектът се реализира в установената финансова рамка.

В тази връзка категорично са неоснователни всички твърдения в публичното пространство на д-р Георги Касчиев във връзка с хода на проекта, включително за спиране на финансирането на НХ РАО, подчертаха от ДП РАО.

Националното хранилище ще бъде екологично съоръжение, изградено по най-модерни съвременни технологии и в съответствие с най-строгите изисквания на Международната агенция за атомна енергия. С изграждането на НХ РАО България ще се нареди сред напредналите страни, които експлоатират хранилища за ниско- и средноактивни краткоживеещи радиоактивни отпадъци и ще изпълни дълга на държавата към обществото за безопасно и устойчиво управление на този тип отпадъци, заявиха от държавното предприятие.

По статията работи:

Галина Александрова