НАЧАЛО » ������

Годишни рекорди подгониха фондовите борси

Добрите данни от Стария континент дадоха на основни индекси в Европа, САЩ и Азия значителен ръст

fb
3E news
fb
08-09-2010 07:30:36
fb

Основните борсови индекси в Европа завършиха със значителен ръст днешната сесия. Най-изразителен беше общоевропейският Stoxx Europe, който стигна най-високото си ниво за последните четири месеца, отбеляза Reuters. Това се случи благодарение поскъпването на акциите на технологичните и миннодобивните компании. Котировките на Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto и Xstrata се повишиха между 1,7% и 2,7%.

 

Добрите резултати от аукционите на държавни облигации на Полша и Португалия провокираха инвеститорите. От португалския аукцион продажбите достигнаха 1,04 млрд. евро, а доходността на държавните облигации се увеличи в сравнение с предишните търгове. "Разпродажбата на португалския дълг беше възприета много добре, помогна на пазара да се съвземе и да намали притесненията на инвеститорите от задълбочаване на кризата с държавния дълг на Гърция", обобщи пред Reuters Филип Гижелс от екипа анализатори на BNP Paribas в Брюксел.

 

Добавка за похода на индексите към високи стойности от зелената зона бяха и акциите на британската петролна компания British Petroleum, които поскъпнаха с над 1% на Лондонската фондова борса. Това се случи, след като рейтинговата агенция Fitch повиши с три степени кредитна оценка на компанията. Още по-добре се представи най-големият производител на оборудване за безжични мрежи в света Ericsson. Книжата на компанията поскъпнаха с 4,6% на борсата в Швеция, след като от Credit Suisse потвърдиха препоръката си за покупка на акции на Ericsson.

 

Инерцията от пазарите в Азия и Европа бе поета на Wall Street. Още с отварянето на борсовата сесия в Ню Йорк основните американски индекси в пълен синхрон се устремиха към зелената зона. Септемврийските фючърси на Dow Jones пораснаха с 0,32%, до 10 371 пункта. Широкият S&P 500 прибави 0,31%, до 1094,6 пункта, а технологичният NASDAQ се повиши най-много – с 0,51%, до 1867 пункта.

 

Добрите новини от Европа успокоиха играчите в САЩ, че дълговата криза на Стария континент е преодоляна. Инвеститорите очакваха с надежда "Бежовата книга" (Beige Book) на Федерални ярезерв на САЩ, която веднъж на месеца дава икономическа характеристика за промишленото производство, услугите, селското стопанство, финансовите институции, пазара на труда и недвижимите имоти от 12 регионални клона на централната банка на САЩ.

 

"Бежовата книга" най-вероятно ще потвърди, че темповете на икономическия ръст се забавят, но няма връщане към кризата", прогнозира пред Bloomberg икономистът от Standard Chartered Bank Дейвид Семънс. Той смята, че най-голямо притеснение за ФЕД, а и за инвеститорите си остава ситуацията на пазара на труда.

 

Прогнозата на Семънс беше потвърдена и към 21 часа българско време Bloomberg съобщи, че американската икономика продължава да расте в средата на годината, но ФЕД изразява загриженост, че признаците за нейното забавяне са се увеличили значително на регионално ниво. Данните на "Бежовата книга" от 12-те регионални клона на ФЕД показват известен баланс в края на август (тогава е правено проучването – бел. авт.). В пет от регионите е отчетено забавяне на икономическата активност. В други пет тя нараства с по-умерени темпове и само в два се наблюдава положително развитие, обобщи Bloomberg.

 

От агенцията уточниха, че през юни докладът на ФЕД е отчел, че във всичките 12 области състоянието на икономиката се подобрява.

 

"По-важни бяха новините за успешното пласиране на дългови облигации в Европа. Те дадоха на пазарите известно облекчение", обобщи пред Bloomberg ситуацията през първите часове от борсовата търговия в САЩ Роберто Кампани от Pioneer Investments.

 

У нас Българската фондова борса отчете 171 хил. лв. оборот - най-ниския от началото на годината. Въпреки това трите индекса (SOFIX, BG40 и BGTR30) останаха в зелената зона и само BGREIT – в червената.


По статията работи:

Георги Вулов