НАЧАЛО » ������

Отменят всички прихващания между кредити и депозити в КТБ

Законодателната промяна ще бъде предложена за одобрение от парламента между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

fb
3E news
fb
20-11-2014 12:45:00
fb

Ще бъде предложен законов текст, който да отмени всички прихващания между кредити и депозити, т.нар. цесии,  в Корпоративна търговска банка (КТБ). Законодателната промяна ще бъде предложена за одобрение от парламента между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на среща с ситуацията с Асоциацията на търговските банки в България, в която участваха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Според Борисов тази мярка може да спести на хазната около 800 млн. лева от средства, с които държавата ще подпомогне Фонда за гарантиране на депозитите преди стартиране на изплащането на минимално гарантираните депозити от 100 хил. евро в КТБ.

"Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", заяви министър-председателят.

Гарантираните депозити в КТБ ще бъдат изплатени през 9 банки, съобщи още Бойко Борисов,

Премиерът посочи, че са взети всички мерки, за да няма спорове между хората. Банковите клонове ще бъдат охранявани допълнително от полицията, за да се спестят нервите на вложителите и да няма гафове.

"Първият трансфер на хората ще бъде безплатен, няма да му бъде начислявана съответната такса за това", заяви Борисов.

На срещата бе представен и новият директор на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

фалитът на КТБ
отмяна на цесии
законови промени
По статията работи:

Галина Александрова