НАЧАЛО » ������

Полша стартира програма за $256 хил. в подкрепа на малките домакинства, произвеждащи ВЕИ

Страната започва изграждането на газови централи, а първата АЕЦ трябва да заработи до 2033 г.

fb
3E news
fb
05-08-2019 08:33:00
fb

Полша все още може да постигне целите на Европейския съюз до 2020 г. по отношение на зелената енергия. Това може да се случи с подкрепата на малките производители, които хем произвеждат, но и консумират енергия от възобновяеми източници, обяви наскоро енергийният министър Кшиштоф Чоржевски. Полша произвежда по-голямата част от електроенергията си от въглища, а управляващата партия Закон и справедливост (PiS) спечели изборите през 2015 г. отчасти с обещания за поддържане на въгледобивната промишленост.

Но оттогава под натиск от общество, което става все по-наясно с ефекта, който изгарянето на въглищата има върху качеството на въздуха, правителството даде да се разбере, че може да се наложи възприемането на развитието на възобновяеми източници.

Правителството започна да предлага тази година субсидии за малките потребители, които са и производители на електроенергия. Подкрепата се да за домакинства и малки фирми, които произвеждат енергия за собствена употреба и продават излишъка на други.

През юли енергийното министерство анонсира програма за подкрепа за 1 млрд. злоти (над 256 хил. долара), чрез която да се помогне на домакинствата да инсталират слънчеви панели. Целта е да се увеличи броя на малките консуматори, които произвеждат енергия и те да достигнат 200 000 броя. За сравнение тези домакинства през миналата година са били 51 000. „Това е значителна помощ, тъй като това е 1 милиард злоти субсидия за възобновяема енергия ... ще ни осигури капацитет, подобен на работата на една електроцентрала - около 1 гигавата“, обяви Чоржевски, цитиран от агенция „Ройтерес“. „За мен това е изключително важно, тъй като се приближаваме до момента, в който ще имаме шанс да изпълним целите на Европейската комисия за ВЕИ“, добави министърът. Изданието припомня, че заложената цел пред полското правителство е 15% от брутното крайно потребление на енергията в страната да бъде от ВЕИ до края на 2020 г.

Министърът на енергетиката каза също, че Полша вече може да продължи с инвестиции във възобновяеми източници, след като ЕС одобри схемата за енергиен капацитет на Варшава, според която енергийни групи ще получават средства за готовността си да осигурят резервна енергия, генерирана от въглища.

Управляващата партия твърди, че Полша се нуждае от въглищните си електроцентрали, тъй като възобновяемите източници, включително вятърната и слънчевата, не са стабилни и предвидими.

Страната планира да построи офшорни вятърни паркове с капацитет до 10 гвт в рамките на следващите двадесет години – до 2040 г. Страната в момента има инсталирани 8,7 гвт мощности от ВЕИ, основно от вятърни централи.

Подем на ядрената енергетика

Освен ВЕИ централи Варшава очаква първата си атомна електроцентрала да започне да функционира през 2033 г., припомнят от енергийното, цитирайки проекта си за енергийна стратегия, публикуван през ноември миналата година. Очаква се до 2043 г. да бъдат инсталирани общо 6-9 гигавата ядрена енергия на приблизителна стойност от 4,66 млн. евро за мегават.

Според правителствените планове нови блокове ще бъдат издигани на всеки две години, като постепенно ще заместят въглищата.

„Трябва да имаме базова електроенергия“ и диверсифицирани енергийни източници, за да постигнем целите за намаляване на въглерода", обяснява Хенрик Барановски, главен изпълнителен директор на Polska Grupa Energetyczna (PGE), държавна публична енергийна компания, предизданието Euractive. „Според правителствените планове ще имаме поне 2-3 гигавата ядрени мощности до средата на следващото десетилетие", конкретизира още Барановски.

Един от вариантите е да се инсталират „малки модулни реактори“, обясни полският изпълнителен директор, като казва, че малките единици могат да бъдат „добро решение“ за Полша.

В същото време има ясни признаци, че новите ядрени мощности на Полша могат да дойдат от САЩ. През юни полският държавен секретар Пьотр Наймски подписа меморандум за разбирателство с министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери относно сътрудничеството при използването на ядрена енергия за граждански цели.

Този ход беше представен като „конкретна стъпка“ в „стратегическия диалог за енергетиката“ между Полша и САЩ, иницииран през декември 2018 г. от президентите Андрей Дуда и Доналд Тръмп.

Припомняме, че през юни PGE взе решение да построи две газови инсталации с мощност по 700 мегавата всеки. Те ще бъдат разположени в Северна Полша, близо до Балтийско море, където ще действат като резервни мощности за офшорни вятърни паркове. Двата проекта са за общо 1 млрд. долара и вече е обявен търг за изпълнител.

По статията работи:

Георги Велев