НАЧАЛО » ������

Fortum продава топлофикацията си в Швеция за 200 млн. евро

Сделката се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на следващата година

fb
3E news
fb
13-12-2010 10:11:51
fb

 

 

Финландската компания Fortum ще продаде топлоснадбителната си компания в Швеция за 200 млн. евро, предаде Ройтерс. Купувач на топлофикацията, която се намира недалеч от Стокхолм е Macquarie funds.В дружеството участва Fortum Varme, градската управа на шведската столица има 50% дял.Купувачът има опит в инвестиране в регулирани предприятия във Великобритания и Швейция. Той е инвестирал в изграждането на високоскоростна връзка между летище Арланда и Стокхолм

 

Според сайта на компания очаква се продажбата да бъде финализирана през първото тримесечие на следващата година. Тя трябва да бъде одобрена от градската управа и шведския орган за конкуренция.

 

Fortum ще участва в новата проектна компания с Националната електрическа компания за АЕЦ"Белене" заедно с руската Росатом. Тя ще получи от 1 до 25% от акциите, за което преди две седмици бе подписан меморандум.

Продажбата да има минимален ефект върху резултатите за първото тримесечие на 2011 г., се казва в изявление на финландската компания. Продажбите за миналата година са за 72 млн.евро, като нетната печалба е 28 млн. евро. В дружеството работят 82 служители.

По статията работи: