НАЧАЛО » ������

Акцизът на цигарите без промяна до 2013 г.

В Закона за акцизите и данъчните складове ще залегне дългосрочен план за неговото поетапно увеличаване

fb
3E news
fb
16-03-2011 03:36:04
fb

Акцизът на цигарите няма да бъде променян до 2013 г. и в Закона за акцизите и данъчните складове ще залегне дългосрочен план за неговото поетапно увеличаване след посочения срок. Това стана ясно на среща на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с представители на компаниите "Филип Морис България", "Булгартабак Холдинг", "Бритиш Американ Табако България", "Джапан Табако Интернешънъл България" и "Импириъл Табако България", съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът изрази решимостта на кабинета да се бори с контрабандата на цигари до край и още веднъж потвърди, че това е един от приоритетите в неговата програма.

Бойко Борисов запозна представителите на фирмите с мерките, които се вземат по този въпрос. "Специализираният съд срещу организирани престъпни групи, който ще заработи от м. август, е една от превантивните мерки в борбата с контрабандата", заяви министър-председателят.

 

Вицепремиерът Дянков отново подчерта важността от осигуряване на предвидимост на бизнес средата в България и стабилност по отношение на акцизите върху цигарите като начин за противодействие срещу незаконната търговия. Той подкрепи включването в Закона за акцизите на план-график за промяната на акцизите върху цигарите до 2018 г. според изискванията на Директива 2010/12/ЕС.

 

На срещата беше обсъдено и въвеждането на по-строги мерки за контролиране на продажбата на тютюневи изделия на големите пазари в страната. Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, които също присъства на срещата, допълни, че вече има създадени мобилни групи за проверка на ППС, превозващи акцизни стоки.

 

Представителите на индустрията подкрепиха намерението на правителството да поддържа стабилен акцизен режим до 2013 г. и за поетапно увеличаване на акцизите до 2018 г. като ключова мярка за ограничаване на незаконната търговия. По този начин ще бъде постигната и фискална стабилност и предвидимост на бизнес средата в България. Компаниите декларираха пълната си подкрепа за усилията на правителството в борбата с незаконната търговия и контрабандата на цигари. Те представиха предложения за мерки срещу контрабандата и изтъкнаха, че високо оценяват добрите резултати, постигнати от МВР и Агенция "Митници" до сега.

 

"Стабилен и ефективен акцизен режим, както и строгото прилагане на съществуващото законодателство в борбата с контрабандата на цигари са основните предпоставки за постигане на положителни резултати", каза след срещата генералният мениджър на "Филип Морис България" Никитас Теофилопулос. "Ние сме свидетели на решимостта на правителството да се бори с проблема с незаконната търговия с цигари и ще продължим да подкрепяме тези усилия", заяви той.

На срещата в Министерския съвет присъстваха още директорът и заместник-директорът на ГД "Криминална полиция" Ангел Антонов и Георги Арабаджиев.


По статията работи:

Георги Вулов