НАЧАЛО » ������

Бизнесът поиска облекчени процедури за ВЕИ

Европейски бизнесорганизации смятат, че производството на зелена енергия трябва да продължи да се насърчава и след 2020г

fb
3E news
fb
08-11-2011 08:21:00
fb

Процедурите за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да бъдат опростени и да има предвидимост на средата за инвеститорите. Това е поискал председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов на конференция за енергийната ефективност и ВЕИ, чийто организатор бе асоциацията. Компаниите са недоволни от непрекъснатите промени в законодателството, които създават несигурност пред реализацията на проектите. Сред различни източници съмнения за несигурност създава информацията за предстоящо ново намаление на цената на изкупуваната еленергия.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира, че делът на използваната енергия от ВЕИ в индустрията засега остава малък, но правителството е създало стимули за монтирането на фотоволтаични панели върху заводски терени.

 

По време на форума  членът на борда и говорител на Германската федерация за възобновяема енергия Райнер Хинрихс-Ралвес съобщи, че делът на зелената енергия в крайното енергийно потребление трябва да достигне поне 45% до 2030 г. Законодателният пакет на ЕС "Климат-енергетика" предвижда държавите-членки да постигнат средно 20% зелени източници в крайното потребление до 2020 г. За България целта е 16%. Според Ралвес, ако подкрепата за зелената енергия не  продължи след 2020 г. някои правителства просто ще се откажат да полагат усилия за въвеждане на зелена енергия. Самата Еврокомисия също е склонна да обмисли и предложи нов ангажимент.По статията работи: