НАЧАЛО » ������

Еnel откри ТЕЦ с нова технология за улавяне и съхранение на СО2

Централата ще може да обработва газове колкото абсорбирания СО2 от около 800 000 дървета

fb
3E news
fb
02-03-2011 05:38:58
fb
Италианската компания "Енел" откри иновативна пилотна централа за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в централата Федерико II в Бриндизи, съобщиха от дружеството. Партньор за новата мощност е петролно-газовата компания "Ени", която ще натрупва отделения въглероден диоксид. На церемонията са присъствали европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер и италианският министър на околната среда Стефания Престиджакомо.

ТЕЦ "Федерико II" е първата по рода си в Италия и една от първите в Европа. Централата ще бъде в състояние да обработва 10 000 кубични метра на час газове, изпускани от въглищната централа Федерико II, да отделя 2,5 метрични тона въглероден диоксид (CO2) на час, до максимум 8 000 метрични тона на година. Това се равнява на абсорбирания CO2 от около 800 000 дървета или 10 кв. км гори.

Благодарение на иновативните технологии за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), CO2, един от основните парникови газове, може да бъде уловен от газовете, освобождави от централи, работещи на изкопаеми горива, а след като бъде втечнен, може да бъде транспортиран и съхранен на геоложки защитена площадка.

"Завършването на тази пилотна централа в Бриндизи е важна стъпка напред в развитието на нови технологии, благодарение на които бъдещата световна енергийна система ще бъде изградена. Улавянето и съхранението на въглероден диоксид ще позволи по-нататъшното използване на изкопаеми горива като драстично намалява емисиите CO2, който сам по себе си не е замърсяващ газ, но се смята за главния виновник на парниковия ефект. Тази технология, заедно с възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия, ще даде печеливш отговор на предизвикателството, да има постоянна доставка на екологично чиста енергия", заяви при откриването на съоръжението изпълнителния директор на "Енел" Фулвио Конти.

Тестовете в Бриндизи ще помогнат на Enel да натрупа по-голям опит в проектирането и експлоатирането на следгоривни централи за улавяне на въглероден диоксид, в оптимизирането на процеса и при оценка на въздействието върху околната среда, целящи подобряване ноу-хау на компанията.

Първото приложение в индустриален мащаб ще бъде в най-новата въглищни централа на Enel в Порто Толе. Централата ще обработва 810 000 кубични метра газове на час (като 40% са от един от трите 660 мегаватови блока на централата) отделяйки до 1 милион тона CO2 на година, който ще бъде съхраняван на дълбоко в наситените с изтонични води пластове под Адриатическо море.

Проектът в Бриндизи и предварителните работи в централата в Порто Толе са финансирани със 100 милиона евро от Европейската програма за възстановяване на енергетиката. "Енел" е подписала международни споразумения за развитие на технологията за улавяне и съхранение на въглеродния двуокис в Китай и Южна Корея.
По статията работи: