НАЧАЛО » ������

Инвестиционният фонд на ЕС ще бъде увеличен до 500 млрд.евро през 2020 г. и до 630 млрд.евро през 2022 г.

Юнкер очаква, че инвестиционна програма за 44 млрд.евро за Африка и страните в съседство с ЕС ще подпомогне спирането на миграционната криза

fb
3E news
fb
14-09-2016 04:55:00
fb

Европейската комисия е доволна от изпълнението на приетият преди година инвестиционен план. Европейският съюз ще увеличава потенциала на Европейския инвестиционен фонд, като създаде общ пазар на капитали, а също така ще увеличи инвестициите в икономическото развитие в равиващите се страни и страните, които са в съседство на ЕС.

„Инвестиционният план на ЕС от 315 млрд.евро, който бе утвърден вече ни даде възможност да мобилизираме средства за инвестиции от порядъка на милиарди евро за 12-те месеца от приемането му“, каза днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в речта си за състоянието на ЕС пред Европейския парламент.

„Предприятията в целия ЕС получиха благодарение на този план кредити за стратегически инвестиции. Днес ние искаме да минем към следващия етап. Предлагаме да се удвои срокът на действие на фонда и неговият потенциал“, допълни Юнкер.

Предложението е за увеличаване на Европейския инвестиционен фонд до 500 млрд.евро през 2020 г. и достигането му до 630 млрд.евро през 2022 г.

Председателят на ЕК отбеляза, че страните от ЕС може да увеличат и вноските си във фонда. Европейската комисия предвижда и привличане на частни инвестиции, като за тях ще има и по-благоприятни условия.

„Европейските банки демонстрират добро здраве в сравнение с преди две години, благодарение на общите ни усилия на ниво ЕС“, каза още Жан-Клод Юнкер. Той коментира още, че сега ЕК предлага конкретна пътна карта, създаване на общ капиталов пазар, който трябва да стане гарант за устойчивостта на финансовата система на ЕС. Този проект ще даде на предприятията възможност за по-добро диференциране и надежден достъп до финансиране. Нещо повече, председателят на ЕК обяви, че страните от ЕС започва „амбициозна програма за инвестиции за Африка и страните, съседки на Европейския съюз“. Тази програма, по думите на Юнкер може да мобилизира инвестиции от порядъка на 44 млрд.евро и може да се увеличи до 88 млрд.евро, ако страните членки на ЕС дадат своя принос. Програмата ще е допълнение към европейската политика за помощ за целите на развитието и осигури възможност за отстраняване на една от основните причини за миграционната криза.

 

Инвестиционен фонд на ЕС
инвестиционна програма за Африка и страните съседки на ЕС
ЕК
Жан-Клод Юнкер
По статията работи:

Маринела Арабаджиева