НАЧАЛО » ������

Руската мафия в газовите доставки за Украйна

Бившият президент бил в тесни връзки с газов олигарх

fb
3E news
fb
02-12-2010 05:30:35
fb

Доставките на газ от Русия за Украйна и  ЕС са свързани с руската мафия, пише британският вестник Guardian във връзка с публикуваните от Wikileaks документи на държавния департамент на САЩ. Компроматът удря бившия президент Виктор Ющенко, който тайно контактувал със собственика на "Росукренерго". Повтаряйки ситуацията от 2006г,когато Юлия Тимошенко се опита да изтика от пазара чрез газовия търговец "Росукренерго".

 

"Росукренерго", посредник в доставките на руски газ за Украйна до 2009г, принадлежи   на "Газпром" и украинския бизнесмен Дмитрий Фирташ, обвинен във връзки с мафията. Британското издание посочва, че един от съсобствениците на регистрираната в Швейцария компания Семьон Могилевич е "главатар на руската мафия". Тази информация е предоставена на американски дипломат от Фирташ."По време на разговора с посланика на САЩ в Киев Уилям Тейлър, той признал, че в газовия бизнес "реална сила" представлява Могилевич, посочва британското издание.

 

Фирташ е  неофициалният представител на украинските милиардери, които има само едно интервю, дадено в началото на 2008г за контролирания от него телевизионен канал Интер.

Wikileaks посочва думите на Фирташ,  че през 90-е години в Украйна е невъзможно да се занимаваш с бизнес без сделка с престъпна групировка. Той обяснява, че за започване на свой бизнес,трябвало да получи одобрение от Могилевич.

"САЩ смятат, че Могилевич –един от най-силните главатари на мафията в света, пише Guardian. Във Вашингтон твърдят, че през 90-те години той е създал най- силната групировка в Източна Европа. Той е в списъка на 10-те най-търсени от ФБР бегълци.

Адвокатът на Сергей Шнайдер(той вече е Семьон Могилевич) Александър Погонщиков коментира, че срещу клиента му има заведено само едно дело за данъчни престъпления."Там няма нито газа, нито организирана престъпност ",твърди той пред Интерфакс. Виновността се признава от съда, което е записано в хартата за правата на човека, обясни юристът.Всичко останало са измислици и слухове, допълва той.

Пред gazeta.ru от Росукренерго твърдят, че Могилевич никога не е  имал отношение към и с компанията. Източник, близък до търговеца припомня, че подозренията за връзките на дружеството с организираната престъпност не са за първи път, но няма конкретни доказателства.

Премахването от доставките на руски газ за Украйна на "Росукренерго" бе едно от предизборните обещания на Юлия Тимошенко. "Газовата принцеса" и "газовия олигарх" открито се наричат врагове и отделят не малко усилия в борбата един срещу друг."Фирташ описва Тимошенко като опитен олигарх, подписал договор с Москва, способен да превърне Украйна в страна уязвима за руския бизнес. Той смята, че бъдещият премиер е пропуснал възможността да създаде свое Росукренерго. Според руски анализатори въпроса за връзката на компанията с руската мафия е повдигнат от именно от Тимошенко, за която е жизненоважно да отслаби позициите на компанията.

 

Под нейно ръководство през 2009 година са незаконно иззети 11 млрд.куб. м. газ, собственост на Росукренерго.Дружеството на Фирташ се обръща към Стокхолмския арбитраж, които определи количествата да бъдат върнати заедно с глоба от 1.1 млрд. куб. м. Върховният съд на Украйна призна решението му.

Публикуваният компромат удря Виктор Ющенко. Съсобственикът на Росукренерго съобщи за тясно сътрудничество с президента, той бил негов съветник за газовите отношения с Русия. Според Фирташ особено тесни стават контактите им след газовата криза през 2006г., когато Росукренерго получава монополни доставки на руски и средноазиатски газ в Украйна. Те правят Фирташ един от най-богатите хора в страната.

Президент и олигарх през цялото време предпочитат да срещат тайно, разказва пред gazeta.ru Олег Рибачук, ръководител на секретариата на Ющенко от септември 2005 до октомври 2006г. Президентът крие своите отношения като заявява, че не знае кой стои зад компанията.

Депешът до държавния департартамент на американския посланик потвърждава сведенията, че газовият олигарх и неговоти привърженици от Партията на регионите са най-влиятелната лобистка група в обкръжението на Янукович.Благодарение на тези усилия през декември 2008г е преустановено създаването на коалиция с блока на Юлия Тимошенко.
По статията работи: