НАЧАЛО » ������

Любо Ганев: Въвеждането на акциз ще убие бизнесът с метан

Собственици на метанстанции очаква драстично поскъпване на горивото

fb
3E news
fb
19-05-2011 10:57:52
fb

Бизнесът с метан се развива много добре и евентуалното въвеждане на акциз ще го убие. Това каза Любо Ганев, представител на фирмите собственици на метанстанции, цитиран от радио Дарик. Фирмата Ремикс, собственост на Ганев, монтира метанстанции. Тя работи с италианските BRC и Sicom и до момента е монтирала 95 станции.

 

 

Намерението на финансовото министерство е да въведе от догодина килограм метан да се облага с десет стотинки акциз. Според Ганев обаче България "не е задължена да го прави". Директивата за облагане на енергоносителите на Европейската комисия от 2003 г. задължава страните да въведат акцизи, когато достигнат 25 процента дял на газификацията. Според предварителни разчети това ще стане факт в България след октомври 2013 г. В момента потреблението на газ у нас е около 10 на сто, най-вече от автобусите на градския транспорт и таксиметровите автомобили, обясни Ганев.

 

 

По думите му мярката няма да има кой знае какъв ефект върху бюджета – при 50 млн. килограма метан, използвани годишно за автомобилно гориво, държавата ще прибере едва 5 млн.лв. В същото време обаче налагането на акциз ще се отрази и върху цените за крайните потребители, които ще се увеличат. Собствениците на метанстанции са изчислили, че цената на метана ще скочи до 2 лева през 2014-та година, което ще има негативен ефект върху градския транспорт, таксиметровите превози и топлофикациите. Въвеждането на акциз върху метана ще отблъсне шофьорите да ползват метан, който е не само екологично, но и по-евтино гориво в сравнение с дизела и бензина.

 

 

През 2013 г. предстои да влезе в сила нова евродиректива за данъчното облагане на енергоносителите, която ще замени тази от 2003 г. Според експерти тя предвижда гратисен период за държавите като България, което означава, че налагането на акциз върху метана може да се отложи и след 2013 г.

 

 

Метанът е природен газ, чиято цена не се влияе от цената на петрола, защото не е негово производно. В много европейски страни използването му се насърчава с данъчни облекчения. Причината е, че метанът е едно от най-екологичните и евтини горива. Повече средства са нужни единствено за първоначалната инвестиция в метан уредба. Според изчисления на експерти обаче нейната цена се изплаща от разликата в цената на бензина за между 20 хил. км, което може да бъде в рамките на 5-6 месеца.

 

 

През последните години много български общини започнаха да подменят превозните средства в автопарковете си с такива, които се движат на природен газ. Най-много има столичният Автотранспорт - 48. По данни на "Овергаз" месечната икономия, която тези возила реализират, защото работят със "синьо" гориво, е над 60 хиляди лева. Екологичният ефект също е забележителен - изхвърлените годишно в атмосферата вредни емисии са се понижили 3 пъти.


По статията работи: