НАЧАЛО » ������

Промени в разписанията на влаковете по време на ремонта на Централна гара София няма да има

fb
3E news
fb
03-04-2014 02:46:00
fb

Влаковото и пътническото движение няма да бъдат спирани и за миг по време на целия ремонт на Централна гара София, чийто старт бе официално даден. Няма да бъдат преоменяни и разписанията на влаковете, както и няма да бъдат пренасочвани към други гари, увери генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев пред журналисти. Няма как да затворим Централна гара, тъй като са много влаковете, които тръгват от тук денонощно и е невъзможно потокът да бъде поет от другите две гари – Подуяне и София Север. По думите на Ламбрев обаче, все пак ще има нужда някои от влаковете да бъдат изместени на други коловози. Причината е, че ще се рехабилитира и намиращият се отдолу подлез.

Същинският ремонт може да стартира във всеки един момент, отбеляза още Ламбрев, припомняйки че за обекта вече има осигурени технически проекти и разрешителни. Той бе категоричен, че по-рано от края на 2015 г. проектът няма как да бъде изпълнен. Дейноситите са разделени на два етапа, така че във всеки един момент зданието да е отворено за хората. Първо ще бъде ремонтирана източната част на гарата, а веднага след това западната.

По време на ремонта ще бъде извършено цялостно архитектурно обновление на сградата отвътре и отвън, перонните покрития и настилки, информационните табели. Ще бъдат инсталирани нови асансьори и ескалатори – и в сградата, и в подлеза. Ще се укрепят колоните и ще се подменят навесите. Наред с това ще се изгради и подземен паркинг с приблизителна площ 700 кв м, както и външен такъв, разгърнат върху 5 785 кв м.

Като част от ремонтните дейности е предвидено да се внедрпт енергоефективни и високотехнологични инсталации, които да намалят разхода на енергия. В тази връзка не само ще бъдат подменени остарелите дограми, но и на покрива например ще бъдат сложени с фотоволтаици. А за да се избегнат сега съществуващите течове, ще бъде направена хидроизолация, включително и на подлеза.

Реконструкцията на едно от знаковите за София места при всички случаи ще допринесе затова столицата ни да придобие наистина европейски вид, коментира кемтът Йорданка Фандъкова. Тя обърна внимание и на случващото се в предгаровото пространство, което група неправителствени арт организации се опитват да съживят и осмислят. Десетина години след обновяването му то се оказа неизползваемо и отблъскващо. То обаче е част от ключов периметър. С пускането и на втория лъч на метрото не само се постига ефектът на интермодалността, но и се концентрира голямо количество пътникопоток.

Първата сграда на гарата е била построена 1888 година и за времето си е била най-голямата на Балканския полуостров. Сегашното здание е строено в периода 1972-1974 година. За тези четири десетилетия не са били правени основни ремонти нито саниране и укрепване. През гарата преминават Общоевропейски транспортни коридори IV, VII и X, което поставя още един акцент върху обекта.

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД „Обединение ГБС – Централна гара София“, а строителният надзор ще се осъществи от ДЗЗД „Обединение ТРТ“. Стойността на сключените договори е над 62 млн. лева без ДДС. Ремонтът на Централна гара София е част от проект за рехабилитация на гарови комплекси, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие. В него са включени и дейности по гарите в Бургас и Пазарджик.

 

Централна гара София
ремонт и рехабилитация
Милчо Ламбрев
По статията работи: