НАЧАЛО » ������

Брюксел иска до 2050 г. Европа да се откаже от колите на бензин и дизел

Ще се насърчава използването на екоавтомобили и алтернативни видове транспорт като железопътния и водния

fb
3E news
fb
24-03-2011 03:02:04
fb

Европейската комисия планира да намали наполовина употребата на автомобилите на бензин и дизел в градовете до 2030 г. и да я преустанови изцяло до 2050 г. Това става ясно от проекта за транспортна стратегия на ЕС, която ще бъде представена официално на 28 март, съобщава "ЕурАктив".


Тези цели ще играят важна роля при изпълнението на по-голямата цел за съкращаване на въглеродните емисии в транспортния сектор с 60%. В момента 25% от вредните емисии в ЕС идват от транспорта.


Комисията предлага амбициозен план, който предвижда значително съкращаване на емисиите, най-вече в пътния транспорт, и насърчава развитието на железопътния, който е по-чист и щадящ околната среда.


Новата транспортна стратегия на ЕС засяга основно градския и тежкотоварния транспорт. Целта за елиминиране на "мръсния" транспорт трябва да бъде постигната чрез данъчни облекчения, както и чрез насърчаване използването на екоавтомобили и алтернативните видове транспорт.


За да се осъществи масовото използване на електрически и "чисти" автомобили обаче трябва да бъде изградена необходимата инфраструктура, смятат от Комисията.


В стратегията се поставят и цели за намаляване на емисиите парникови газове от транспорта. До 2030 г. те трябва да са с 20% по-малко спрямо 2008 г., а до 2050 г. – с 60% по-малко спрямо 1990 г.


Това може да стане като се увеличат данъците и таксите за превозните средства, които замърсяват околната среда, пише в документа.


Брюксел иска до 2030 г. да пренасочи 30% от тежкотоварния пътен транспорт към други транспортни средства като железопътния или водния транспорт. Една от възможностите за това е да се проучи "неизползвания потенциал на речния транспорт". До 2050 г. тази цел трябва да стигне 50%.


По статията работи: