НАЧАЛО » ������

Русия обяви извънредно положение заради огромните пожари в Сибир

fb
3E news
fb
05-08-2019 07:52:00
fb

Русия обяви извънредно положение в пет региона на Сибир, след като стотици хиляди подписаха петиция с искане правителството да направи нещо за безпрецедентните пожари. В момента горят три милиона хектара гора, а 12 милиона вече са унищожени, съобщава Financial Times, цитиран от Newscientist. Димът от бушуващите пожари покри някои градове, включително Новосибирск, третият по големина в Русия. Хората в най-тежко засегнатите региони казват, че димът закрива слънцето и затруднява дишането. Гори тайгата, бореалните гори, известни като белите дробове на Северното полукълбо. Тук вековните кедри, борове и лиственици се превръщат в пепел.

Пожарникарите се опитват да гасят някои пожари, но в повечето области властите признават, че нямат капацитет да гасят, тъй като районите са твърде отдалечени или не застрашават хората или стратегически съоръжения. Разходите за гасенето със самолети „десет пъти повече от възможните щети“, според говорител на местните власти.

В понеделник Александър Ус, управителят на сибирския район Красноярск, заяви, че няма смисъл дори да се опитват. „Това е нормално, естествено явление. Безсмислено е да се борим с него и може би дори на места да е вредно. Ако имаме снежна буря през зимата при студено време, на никого не му хрумва идеята да разтопим ледовете, че да ни стане по-топло“.

Пожари има и в Далечния север, зад арктическия кръг - изгоряха 784 931 хектара в зони на вечна замръзналост (пермафрост), включително Арктика в Якутия - причинявайки евентуално непоправими щети на тундрата, информира Siberian Times.

В крайна сметка дъждът и снегът ще свършат работа, но въпреки това има безпокойство от замърсяването, въглеродните емисии в атмосферата и загубата на огромни горски масиви.

Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" (CAMS) изчисли, че пожарите в Сибир са освободили 300 мегатона въглероден диоксид през юли, най-много от началото на сателитните записи преди около две десетилетия. Това ще подхрани допълнителните климатични промени, въпреки че количествата са сравнително малки в сравнение с 40 000 мегатона въглероден двуокис, отделяни от човешки дейности всяка година.

Планетата като цяло в момента преживяла най-горещият юни, регистриран някога. Горещият въздух от скорошните европейски температурни рекорди е достигнал до Арктика, затопляйки още повече региона.

По статията работи:

Георги Велев