НАЧАЛО » ������

Tesla започва леко да губи контрол над важни пазари

fb
3E news
fb
14-03-2021 09:15:39
fb
източник: theglobeandmail.com

Конкурентите започват да изтикват американската Tesla Inc. от важни пазари на фона на предлагането от производителите на автомобили на конкурентни електромобили.

Както пише The Wall Street Journal, позовавайки се на последните пазарни данни, в САЩ
Ford Motor Co.  се връща пазарният дял от Tesla с наскоро пуснатият пръв електрически кросоувър Mustang Mach-E. В Европа, най-големият пазар на електрически автомобили в света, германският Volkswagen AG (VW) изпревари през миналата година Tesla. На другите пазари като Азия, Tesla засега запазва и дори увеличава дела си до момента.
 
На Mustang Mach-E, получил възторжени отзиви се пада 12 % дял от всички напълно електрически превозни средства доставени в САЩ през миналия месец, сочат данните на агенцията за анализи Motor Intelligence. При това дела на Tesla на пазара е спаднал до 69 % през февруари от около 79 % през миналата година.

Купувачите в Западна Европа през 2020 година са регистрирали 98 хил. коли на Tesla, което е с около 11 % по-малко от 2019 г., докато общият брой на регистрираните електрически превозни средства се е увеличил повече от два пъти, според Schmidt Automotive Research. Пазарният дял на Tesla спада до около 13% през 2020 г. от около 31% година по-рано.

През последните години неведнъж се говори за това, че Tesla ще се сблъска със силна конкуренция. Компании като Volkswagen и General Motors Co., влагат милиарди долари за разширяване на производствените си мощности за електромобили. Намаляващият пазарен дял на Tesla в САЩ и в Европа може би сочи, че конкуренцията започва да се засилва, отбелязва изданието.

Японският производител Honda Motor Co. планира през 2024 година на моделите да пусне на американския пазар два напълно електрически кросоувъра, а също така скоро да предложи хибридни версии на най-популярните си модели. Първият от кросоувърите ще е под малката на Honda, а вторият – под марката Acura. Двата модела ще бъдат разработени в партньорство с GM. През септември Honda и GM подписаха протокол за намерения за създаване на обединение в Северна Америка, което може да включва и сътрудничество в областта на покупките и общи транспортни платформи.

През миналата седмица бе съобщено, че GM планира да построи втори завод за акумулатори за електромобили в САЩ в сътрудничество с южнокорейската LG Chem Ltd. Компаниите вече строят завод за производство на акумулатори на стойност 2,3 млрд. долара на североизток от Охайо. Заводът трябва да започне работа през следващата година и в бъдеще ще произвежда акумулатори за стотици хиляди електромобила годишно.

Въпреки че конкурентите успяха да пробият на някои пазари, бизнесът на Tesla продължава да расте, пише WSJ. През миналата година компанията е продала почти половин милион коли  в целия свят, което с над една трета надхвърля данните от 2019 година и смята да засили темповете на ръст през 2021 година.

През 2020 година продажбите на Tesla в Азиатско-Тихоокеанския регион са се увеличили поти три пъти в сравнение с предишните години на фона на увеличаването на производството на заводът й в Шанхай, сочат данните на сайта EV-volumes.com, отразяващ продажбите на електромобили в света. Благодарение на търсенето на този пазар, дела на Tesla в  световните продажби на електрически превозни средства остават практически непроменен и е около 22% през миналата година.

Tesla
електромобили
Ford Motor Co.
Volkswagen AG (VW)
GE
По статията работи:

3E news