НАЧАЛО » ������

EIA понижи прогнозите си за шистовите находища на нефт в Калифорния

fb
3E news
fb
02-06-2014 02:10:00
fb

Федералната агенция понижи с 96% оценъчното количество на извлекаемият неф от голямото калифорнийско находище на шистов нефт Монтерей и го лиши от статута на важен национален източник на петрол, съобщава Los Angeles Times.

По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ (ЕIA), само  600 млн.барел нефт могат да бъдат извлечени с помощта на съществуващите технологии. Това е много под 13,7 млрд.барела, които, както се смяташе по-рано могат да бъдат добити от сложните подземни скалисти породи,преминаващи по значителна част от централна Калифорния.

Новите данни,които както се очаква, че ще бъдат публикувани през следващия месец са удар по нефтеното бъдеще на страната, а също така и по плановете за създаване на 2,8 млн. нови работни места в Калифорния и увеличаване на ежегодните приходи от данъци с 24,6 млрд.долара.

На дела на шистовите формации в Монтерей се падат около две трети от националните запаси  от шистов нефт. Проблемът е, че дори и с най-новите технологии засега голяма част от нефтените запаси не могат да бъдат извлечени, става ясно от публикацията.

Управлението за енергийна информация съобщи, че предходните оценки на запасите от извлекаем нефт, публикувани през 2011 г. от независима фирма, работеща по договор с правителството, като цяло залага на това, че нефтените запаси в шистовите формации на Монтерей ще се извличат толкова лесно, както и от подобни находища в други местности.

В проведеното през 2013 г. от сътрудници на Университета Южна Калифорния изследване, частично финансирано от компанията Western States Petroleum Assn.,се казва, че разработката на шистовата формация в Монтерей през 2020 г. ще даде възможност да се увеличи брутният вътрешен продукт на Калифорния с 14%. 

шистов нефт
Калифорния
EIA
находището Монтерей
сащ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева