НАЧАЛО » ������

Избират нов директор на МВФ до 30 юни

Номинации се приемат от 23 май. Франция и Германия издигат Кристин Лагард

fb
3E news
fb
21-05-2011 11:10:45
fb

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че ще приема от понеделник номинации за поста управляващ директор, който бе освободен от арестувания за сексуално посегателство Доминик Строс-Кан, и че се надява изборът на новия ръководител на институцията да стане до 30 юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Най-старшият в съвета на МВФ, египтянинът Абдел Шакур Шаалан, заяви, че 24-членният съвет е одобрил процес на селекция, който ще бъде осъществен по "открит, основаващ се на заслуги и прозрачен" начин. Страните, които желаят да представят свои кандидати за поста, могат да направят това между 23 май и 10 юни, заяви цитираният представител.

 

Доминик Строс-Кан бе арестуван на 14 май в нюйоркския хотел "Софител" по обвинения в опит за изнасилване и насилствено задържане на камериерка от хотела. Той подаде оставка от поста управляващ директор на МВФ на 19 май.

 

Германия и Франция са постигнали съгласие за овакантения от Доминик Строс-Кан пост начело на МВФ да бъде издигната кандидатурата на френския министър на икономиката и финансите Кристин Лагард. Това съобщава белгийската преса, като се позовава на дипломатически източници, както и на интервю на германския финансов министър Волфганг Шойбле, предаде БНР.

 

В него той определя Лагард като "перфектна" за тази длъжност и подчертава, че с нейната кандидатура Европа има най-големи шансове да задържи ръководната позиция във фонда. Шойбле добавя още, че е много важно Европа да говори в един глас "за" тази кандидатура, и да вземе бързо решение за издигането й - още в следващите седмици.

 

55-годишната Кристин Лагард, която има юридическо образование, през 2007 г. стана първата жена-икономически министър на държава от Г-8, а през 2009 г. влиятелният вестник "Файненшъл таймс" я определи като най-добрия финансов министър в Еврозоната.


По статията работи:

Георги Вулов