НАЧАЛО » ������

МВФ: Няма опасност за бюджета, ако правителството вземе нов заем

fb
3E news
fb
12-10-2013 03:35:00
fb
Няма риск за фискалната стабилност у нас ако правителството реши да тегли нов заем, както и планира. Това обяви ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън, цитиран от БНР.  "Разбираме, че прогнозата за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи отпреди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на Европейския съюз. Уведомени сме, че източниците, от които ще се поема дълга, са разнообразени, което е добре", посочи той.

"Разбира се въпросът за това как ще се развива бюджетът в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България, ще бъде разискван подробно при посещението на МВФ следващия месец", отбелязва още Шанън. От институцията прогнозираха, че темповете на възстановяването на икономиката в България ще са по-постепенни, отколкото показваше предишният анализ.

"Прогнозите ни за тази година вече отразяват това, което видяхме в нейното начало, а именно- много слаб растеж. Очакваме засилване на растежа през второто полугодие, което ще продължи и през 2014 г. и в средносрочен план", заяви още Шанън. Коментирайки вътрешните фактори, тя заяви, че се наблюдава съживяване в някои сектори като търговските продажби на дребно. "Това е много обещаващо", подчерта Шанън и добави, че няма обаче възстановяване в размера на инвестициите. Тя посочи, че една от причините за това е "продължаващата несигурност около Европа".

"Можем да кажем, че възстановяването на икономиката ще бъде подпомогнато от българския износ, включително и в еврозоната, където вече се наблюдава растеж", заяви Мишел Шанън. "Искам да отбележа колко важни за растежа ще бъдат инвестициите в публичния сектор. В миналото сме подчертавали и сега обясняваме пак колко е важно да продължи успешното изпълнение на инвестициите, както и финансирането от ЕС", добави още ръководителката на МВФ у нас.

Тя коментира и темата със заетостта и данните на фонда, че в България се наблюдава подобряване на пазара на труда.
"Въпросът как да се подкрепи заетостта е основен не само за България, но и за целия регион. Заетостта в България започна да намалява, откакто се случи глобалната финансова криза през 2008. От началото на тази година наблюдаваме, че повечето хора започват да си намират работа и като цяло заетостта нараства", заяви Шанън и подчерта, че "това е съвсем малко подобрение, но е хубаво за начало и ще продължи през следващата година".

Преди дни МВФ излезе с доклад, според който страните с нововъзникващи пазарни икономики в Европа ще продължат с умереното си възстановяване през 2013-2014 година, но евентуална трайна рецесия в еврозоната би била основен риск за тях.

По статията работи:

Галина Александрова