НАЧАЛО » ������

Държавата се готви да покрие част от разходите за петролните запаси

Отпускането на средства само на "Лукойл Нефтохим Бургас" може да се окаже за Брюксел държавна помощ

fb
3E news
fb
22-03-2011 06:26:25
fb

България може да има проблеми с Европейската комисия, ако правителството приеме варианта с бюджетни средства дасе покрият част от разходите за петролните запаси. По този начин ще се субсидират производителите на горива в страната, което може да бъде определено от Брюксел като неправомерна държавна помощ. Продажбата на биодизел на отделни колонки пък ще доведе до неизпълнение на ангажиментите на страната за увеличаване на дела на използването на екогоривата. Това коментираха експерти,близки до парламентарната комисия по енергетика, пред 3Е.

 

Европейската комисия вече отказа на България намаление на акциза и на ДДС. Утре правителството, представители на "Лукойл България", търговци на горива и превозвачи ще обсъдят мерките за поевтиняването на течните горива в страната. Днес срещата бе отложена заради посещението на президента на "Лукойл България" Валентин Златев в Москва, където той ще поиска намаляване на печалбата компанията в резултат на мерките на правителството.

 

Държавата да поеме част от разходите за задължителните запаси на петролните компании е един от вариантите за намаляване на цените.  Сега тя поема 30% от разходите, но този дял ще бъде увеличен до 45%.Вероятно ще бъдат поети само разходите на "Лукойл Нефтохим България", който е най- големият производител на горива и с най-голям пазарен дял, потвърди правителствен източник пред 3Е. Той посочи, че това не е правилният ход. Всъщност  много важно е тези средства да отидат в потребителите, подчерта източникът.

 

В момента Лукойл е с доминираща позиция на пазара в България. Ако бъдат поети разходите за нефтени запаси само на бургаската рафинерия, това ще постави останалите компании, които внасят и дистрибутират горива, в нераностойна позиция" Това е незаконно и ще бъде санкционирано от ЕС като неправомерна държавна помощ.

 

Според зам. председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов мярката не само няма да доведе до поевтиняване на горивата, но и ще създаде проблеми с ЕС. "Правителството едва ли е толкова наивно, за да предприеме подобна мярка", коментира анализаторът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов /Целият коментар на икономиста по мерките, които предложи за обсъждане правителството, можете да видите в рубриката "Позиция"/.

 

Междувременно "Лукойл България"изпрати писмо до икономическия министър Трайчо Трайков, в което обяснява предложението си за поевтиняване на горивата. Пред журналисти Трайков коментира, че иска да се запознае с предложението в детайли и посочи, че това е отговорната позиция от страна на компанията към потребителите. В понеделник "Лукойл" обвини Трайков, че не се интересува от икономиката и не може да смята. Премиерът Бойко Борисов пък разкритикува икономическия министър за "необосновани изказвания" срещу компанията за намалението на цените.

 

В неделя премиерът Бойко Борисов обяви пред btv, че е на път да постигне договорка с "Лукойл" за замразяване за месец на цените. Експерти обаче се съмняват, че мярката ще е в интерес на потребителите и компанията. Ако цените се увеличат, рафинерията ще е на загуба. Ако поевтинеят, потребителите ще трябва да плащат по-високите цени. Отпадането на биокомпонента от горивата ще създаде проблеми с Брюксел, защото с промените в новия закон за ВЕИ България се готви за пореден път да отложи смесването на горивата. Тя е поела ангажимент към ЕК за увеличаване на дела им. От отпадането на биокомпонента и разпределянето на печалбата между производителите и държавата, горивото ще поевтиене с 12 ст. за литър, показват последните разчети на финансовото министерство, съобщи БНР.


По статията работи: