НАЧАЛО » ������

Брюксел да събира собствени данъци от всички в ЕС

Германия категорично против идеята на комисаря по бюджетните въпроси Януш Левандовски

fb
3E news
fb
08-08-2010 10:03:51
fb

Собствени данъци да събира в бъдеще Европейският съюз, предлага еврокомисарят по бюджетните въпроси Януш Левандовски. Смелото си предложение на лидерите на общността той ще направи през септември, съобщава Financial Times Deutschland. Например постъпленията от данъци върху въздушния транспорт и върху финансовите трансакции да се вливат директно в бюджета на ЕС, разяснява Левандовски.

Освен това според еврокомисаря Брюксел ще събира приходите от търговете с права за въглеродни емисии. Със собствени данъци бюджетът на ЕС ще може да се откъсне от отделните страни-членки.

Предложението е политически конфликтно. Досега повечето страни-членки отхвърляха нов собствен европейски данък. Бюджетът в Брюксел до момента се захранва от преводи на суми от правителствата. Делът на Германия за 2010 г. възлиза на около 21 млрд. евро. Страните-членки трябва да превеждат в Брюксел установен процент от своя ДДС и от БВП. Също така ЕС има традиционно и митнически приходи.

Това, че бюджетният комисар сега се осмелява за ново предложение, е свързано с мерките за спестяване на отделните държави, които с удоволствие ще редуцират своя принос за финансирането на ЕС. "Много страни искат да бъдат облекчени. Това дава повод да се мисли за собствени постъпления, които не зависят от финансовите министри. Ако ЕС има повече свои приходи, паричните преводи от националните бюджети могат да спаднат. Чувам от много столици, включително някои важни като Берлин, че на драго сърце ще намалят приноса си", казва Левандовски пред Financial Times Deutschland.

Германия веднага реагира и отхвърли идеята. най-голямата европейска икономика е против плановете, които дават на ЕС правомощия да налага данъци в блока, обявиха от германското финансово министерство, цитирани от сайта на Walls Street Journal.

"Призивите за въвеждане на данък за ЕС противоречат на позицията, която правителството определи с договора за съставянето на управляващата коалиция, в който се заявява, че ще отхвърлим данък от страна на ЕС или намеса на Съюза в националните данъци", каза пред журналисти в Берлин говорителят на финансовото министерство Тобиас Ромайс.


По статията работи: