НАЧАЛО » ������

Руският бизнесмен Виктор Вакселберг се откупи за 10.4 млн. долара

fb
3E news
fb
19-10-2010 10:19:57
fb

 

Руският бизнесмен Виктор  Вакселберг плати 10 милиона швейцарски франка /10.4 млн. долара/, за да избегне разследване в Швейцария за възможно нарушаване на правилата за разкриване на информация. Става дума за участието му с още двама инвеститори при увилачаването на техния пакет в швейцарската промишлена групировка Sulzer. След плащането на компенсацията контролните швейцарски органи прекратиха разследването.

 

Вакселберг владее контролните пакети и на технологичната група Oerlikon и през септември по аналогично обвинение относно нея бе признат за невинен. Тогава финансовият швейцарски департамент го бе обвинила, заедно със съсобствениците на фонда   Victory /австрийските бизнесмени Рони Пицка и Георг Щумпф/ в сговор при покупката на активите на Oerlikon.

 

Виктор Вакселберг от тази година е президент на фонда за развитие на Сколково, руската научна "Силициева долина". Той е собственик в ред компании – най-големият производител на алуминий в света Обединената компания "Российский алюминий" /Русал/, групата компании "Ренова".

 

В ТНК-ВР е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор за развитие на газовия бизнес. Той се прочу с покупката на великденски яйца на Фаберже и има втората по големина колекция в света след Кремълската. Forbes оценява богаството му на 6.4 милиарда долара.


По статията работи: