НАЧАЛО » ������

Shell откри шистов газ в Китай

Пекин трудно може да повтори шистовата революция в САЩ

fb
3E news
fb
06-12-2011 05:32:00
fb
Мултинационалната компания Royal Dutch Shell е открила шистов газ в Китай, съобщи Ройтерс. Откритието може да доведе до ограничаване на вноса на газ на пазар, за който производителите на синьо гориво се надяват, че ще генерира търсене.


Представител на държавната нефтопреработваща компания PetroChina, която партнира на Shell в Китай, е обяснил пред информационната агенция, че резултатите от два сондажа са положителни. "Shell работи по два вертикални сондажа, които реализират много добро първично производство", казва проф. Южан Лю, вицепрезидент на изследователския институт за петролни проучвания RIPED на Petrochina.


Базираната в Холандия компания е отказала коментар. "Shell ще приключи сондажните си дейности до края на годината, както е планирано", посочи компанията в официално изявление.


През ноември 2009 г. PetroChina и Royal Dutch Shell се споразумяха съвместно да изследват запасите от шистов газ в участъка Фушун-Йончуан в Сечуанския басейн. По-рано тази година се появи информацията, че Shell е започнала сондажи в два кладенеца в участъка.


Представители на газовия бизнес, цитирани от Ройтерс, коментира шистовата революция в САЩ трудно може да се възпроизведе другаде заради сложната геология, липсата на достатъчно води или достъпа до подходящи терени. Южан Лю признава, че скалните формации в Китай са различни от тези в САЩ, но отрича да са по-сложни или по-малко изобилни.

По статията работи: