НАЧАЛО » ������

Газът поевтинява минимално, цената на парното-без промяна

fb
3E news
fb
21-09-2010 01:13:02
fb

 

Намалението на природния газ ще е минимално и затова цената на парното ще остане непроменена от октомври. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред журналисти. "Булгаргаз" предлага намаление с 1.36%.Преди седмица шефът на регулаторната комисия заяви, че при поевтиняване на синьото гориво с 10%,парното може да поевтинее с 5%, като най- голямо ще е намалението за топлофикациите, които комбинирано производство и работят по-ефективно.

 

"Корекция в цените, които бяха постановени от 1 юли 2010 г., се  предвижда само при такова изменение на цената на природния газ,  което да е съществено за топлофикационната услуга, но се очаква  поевтиняването на природния газ от 1 октомври да е минимално",коментира Семерджиев, цитиран от БТА.

 

От юли цената на природния газ бе увеличена с 24.6%, а парното поскъпна в София с 18.6%, в Пловдив и Перник - с около 13%, а в Русе, Враца и Габрово - с около 16%.

Голяма част от топлофикациите са застрашени от спиране на доставките на синьо гориво заради натрупани дългове към "Булгаргаз", съобщи още Семерджиев. Той посочи, че малка е вероятността столицата да остане без топла вода и парно през зимата.

 

 

Най- големи са задълженията на "Топлофикация София", която дължи около 20 млн. лв."Положението е същото като преди четири месеца. Плащат се, но размерът на задължението не намалява, което е трагично в случая", коментира изпълнителният директор на газовата компания Димитър Гогов, цитиран от агенция Фокус.По думите му застрашени от спиране на доставките са Враца,Казанлък, Плевен и Бургас.


По статията работи: