НАЧАЛО » ������

Нона Караджова: Всички данъкоплатците ще плащат при евроглоба за боклука

Проблемът със софийските бали е национален, смята екоминистърът

fb
3E news
fb
16-09-2010 10:47:31
fb

 

Ако проблемът с боклука не бъде решен и общините не се обединят, всички ще плащат глоби, наложени от Европейската комисия. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред БНТ в четвъртък. Тя припомни, че Брюксел откри наказателна процедура срещу България заради софийския боклук. Във вторник правителството реши депата в Ловеч, Карлово, Севлиево и Цалапица край Пловдив, да поемат 100 хил. тона от софийските бали.

 

Правителствата на България, и сегашното, и предишните, са на всички общини в България, и на цялата нация, а не само на една или две общини. Имаме натрупан проблем от 2005-а година, който трябва да се реши, каза министър Нона Караджова.

 

 

Столична община ще поеме транспортните разходи, както и разходите  по депониране и обработване на отпадъците в съответните депа. Тя беше категорична, че поради неразбирането на общините, че се касае за национален проблем, се е стигнало до промяна на Закона за управление на отпадъците и до забавяне на решаването му във времето с 3 години.

 

Срещу решението на правителството се обявиха общинските съветници в Пловдив. Днес те заседават извънредно, за да откажат приемането на балите. Председателят на общинския съвет Илко Илиев заяви, че проблемът със софийските бали не е национален, а само на столицата. "Няма да пуснем Пловдив да остане без санитарен минимум на депото в Цалапица. Ако стане нещо със завода в Шишманци, ще бъде изправени пред същия проблем, както София, посочи той.

 

Кметът на Севливо Йордан Стойков съобщи, че общината не е опонент на екоминистерството. Той подкрепи министър Караджова, че проблемът с боклуците е национален.

Министърът подчерта, че недоволството е неоснователно, че съоръженията в съответните общини разполагат с необходимия капацитет и могат да помогнат в тази кризисна ситуация.


По статията работи: