НАЧАЛО » ������

МААЕ ще провери къде Египет ще строи първата си АЕЦ

Търгът за изграждането на централата ще бъде обявен през ноември, а се очаква да бъде построена през 2020 г.

fb
3E news
fb
07-09-2010 04:19:01
fb

Специална комисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще посети на 13 септември Египет, за да оцени мястото където ще бъде изградена първата атомна централа в арабската държава, съобщиха местните медии, цитирани от Reuters.

 

Според източник от египетската Организация за изграждане на електроцентрали (ОИЕ) решението на МААЕ да изпрати в Египет комисия е прието след обявеното решение на президента Хосни Мубарак първата атомна централа да се изгради в крайбрежния район Ел-Даба, който се намира на 380 км. северозападно от столицата Кайро и на 30 км на изток от древния град Александрия.

 

В края на 2007 г. египетският президент обяви, че започва програма за изграждане на атомни централи. По този начин беше размразена египетската ядрена програма, преустановена през 1986 г. след аварията в Чернобилската АЕЦ. Според разпространеното съобщение преди три години, мирният атом ще задоволи потребностите на Египет от електроенергия. За целия период на програмата в страната ще се изградят 8 ядрени реактора, като първата централа трябва да започне да работи през 2020 година.

 

През април 2010 г. Мубарак утвърди одобрената от парламента на страната закон за реализацията в страната на мирна ядрена програма. Очаква се, че международният търг за изграждане на първата АЕЦ в Египет, ще бъде обявен през ноември, а до края на годината ще бъдат обявени и резултатите.

 

През март 2008 г. по време на посещението на египетския президент в Москва, Русия и Египет подписаха споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергия за мирни цели. Този документ позволява на руските компании да участват в бъдещи търгове за строителство на атомни електроцентрали в Египет. През 2009 г. Русия получи официална покана от Египет да участва в търг за изграждането на първата атомна електроцентрала на египетската територия.

 

В Египет в продължение на много години работят два експериментални ядрени реактора в изследователски център на 35 км североизточно от Кайро. Първият е инсталиран през 1961 г. с помощта на СССР и е с малка мощност от 2 MW. Вторият, който е с мощност 22 MW е изграден с финансовата помощ на Аржентина и е предназначен за производство на изотопи за медицински, промишлени и селскостопански цели. И двата реактора се контролират от МААЕ.

Египет има значителни запаси от уранова руда.
По статията работи: