НАЧАЛО » ������

Румънската АЕЦ Черна вода може да издържи на земетресение до 8 степен

В случай на земетресение централата се спира при условия на ядрена безопасност

fb
3E news
fb
15-03-2011 05:43:10
fb
Румънската атомна електроцентрала в Черна вода е проектирана да издържа на земетресения с магнитуд до 8 степен поскалата на Рихтер, а трусовете, които могат да станат в Румъния, имат максимален интензитет 7-7.5 степен, се посочва в съобщение на румънската компания за ядрена енергия Нуклеарелектрика, цитирано от Медиафакс.

 

 

"В случай на земетресение централата се спира при условия на ядрена безопасност, тоест осигуряват се следните условия: спиране на реактора, охлаждане на активната зона и наблюдение на параметрите на ядрена безопасност", се посочва в съобщението. Държавната компания отбелязва, че в Румъния не съществува риск от земетресение с толкова голям магнитуд, колкото това, което бе регистрирано в петък в Япония.

 

 

Според данни на американския институт по геофизика то е било с магнитуд 9. Технологията за ядрена безопасност, използвана в АЕЦ Черна вода, предвижда две групи системи, които са проектирани на основата на различни принципи на действие, разположени са на различни места и използват независими източници.

 

 

"Тези характеристики дават достатъчно аргументи за продължаването на проекта за изграждане на трети ичетвърти блок", се посочва още в съобщението. АЕЦ Черна вода функционира в момента с два канадски реактора от тип Канду 6. Те покриват около 17-18 процента от потреблението на електричество в Румъния. Изграждането на трети и четвърти блок се оценява на около 4 милиарда евро. Нуклеарелектрика има мажоритарно участие в проекта. Планира се двата нови реактора да влязат в експлоатация от 2017 г.


По статията работи: