НАЧАЛО » ������

Автомобилното изложение в Женева започна по-зелено от всякога

Ще бъдат показани 26 модела, които по един или друг начин допринасят за един по-екологичен транспорт

fb
3E news
fb
01-03-2011 08:26:33
fb

С първия от двата пресдни днес започна 81-то издание на автомобилното изложение в Женева. Салонът винаги се е славел, като един от най-зелените, в смисъл, че на него се представят редица екологични модели, но тази година това е по-силно от всякога.

Сред 65-те световни премиери има около 26 на автомобили, които по един или друг начин допринасят за един по-екологичен транспорт.

Зелени днес

Сред тях има и не малко хибриди, които към настоящия момент са най-достъпния начин да вредим на земята по-малко. За разлика от електромобилите те са незначително по-скъпи от стандартните коли, като в същото време нямат ограничен пробег и отделят доста по-малко вредни емисии. Любопитно е да се отбележи, че сред премиерите на хибриди присъстват и такива на марки, които се свързват по-скоро с мощни и бълващи въглероден диоксид модели.

"Ауди", например показва хибридна версия на кросоувъра си Q5. Автомобилът използва двулитров бензинов мотор с мощност 211 к.с. и електрически двигател с 45 к.с. Общата мощност е 245 конски сили, а батериите са литиево-йонни.

Само на ток кросоувърът може да измине до три километра при скорост до 60 км/ч. "Ауди" Q5 се ускорява до 100 км/ч за 7.1 секунди и достига максимална скорост от 222 км / ч. Средният разход на гориво е 7.0 л/100 км., при поне 9.3 на изцяло бензиновата версия със сходна мощност и динамични показатели.

Луксозният бранд на "Нисан" – "Инфинити" също представя готов за пазара хибриден модел. Той е на базата на седана М35 и в Женева направи европейската си премиера. Лимузината разчита на 3.5-литров, V6 бензинов двигател и електромотор, които дават обща мощност от 360 конски сили. За сравнение, стандартната версия М37 има 320 к.с.


Само на електричество "Инфинити М35h" може да се движи със скорост до 100 км/ч и да измине около километър и половина. Докато се придвижва на ток, колата издава звуци от монтирани в бронята високоговорители, за да сигнализира на пешеходците, че идва.

Батериите са литиево-йонни. Разходът на гориво на "Инфинити" М35h e 7.8 л/100 км в смесен цикъл, при 10.2 л/100 км за бензиновата версия на колата. Интересното е, че вече знаем и цената за България 113 909 лв. с ДДС, което е с около 16 000 лева повече от бензиновата модификация.

"Пежо" пък показва в Женева първият сериен дизелов хибрид. Той е създадена на базата на семейния модел 3008. Използвайки дизелов двигател с мощност 163 к.с. и електромотор (37 к.с.), колата ще има разход на гориво в смесен цикъл от 3.2 л/100 км.

Общата мощност на хибридното задвижване ще е 200 конски сили, а максималният въртящ момент 500 Нм. "Пежо 3008 хибрид 4" ще може да се движи в четири различни режима – изцяло електрически, автоматичен, 4Х4 и спорт.

"Пежо" 3008 хибрид ще струва във Франция около 30 000 евро, при положение, че базовия бензинов модел е с цена 21 600 евро. Ековерсията на колата обаче е по-богато оборудвана, а и може да ползва правителствена субсидия от 2000 евро.

"Тойота" се отчита" в Женева с хибридна версия на компактния си модел "Ярис", но подробности за него все още няма.

Шведският производител "Волво" залага на комбито V60 хибрид, което впечатлява с ниски нива на въглеродни емисии – под 50 г/км и разход на гориво 1.9 литра на 100 км.

Най-екологичната версия на "Волво" V60 разчита на петцилиндров 2.4-литров D5 турбодизелов агрегат с мощност 215 конски сили и максимален въртящ момент от 440 Нм. Той предава тягата си на предните колела, докато задните се задвижват от електромотор (70 к.с.). Хибридната версия на V60 може да измине до 50 километра само на електроенергия. Моделът се очаква на пазара през 2012 година.

Малкият швейцарски производител на автомобили "Сбаро" (Sbbaro), който до момента беше известен основно със сглобяването на репликите на спортни модели, пък представя революционния концептуален модел TwoFor100. Както подсказва името, двуместният хибриден автомобил може да измине 100 километра с едва два литра гориво. Как е постигнато това, от компанията запазват в тайна. Интересно е, че "Сбаро" може да променя размера си според нуждите.

За трета години зелен павилион събира електромобилите

За трета поредна година на изложението в Женева ще има и зелен павилион, които събира електромобилите. Той е доста по-голям от 2010 г., като е разположен на площ от над 2500 квадратни метра. В него могат да се видят 17 световни премиери на екологични модели, като сред тях има серийно модели и прототипи.

Електромобилите

Преходът от хибриди към електромобили в Женева се демонстрира от готовия за серийно производство "Опел Ампера". Моделът, който е близнак на "Шевролет Волт" разполага с електромотор и бензинов двигател. Колата се задвижва постоянно от агрегата на ток, който има мощност 150 к.с. и максимален въртящ момент 350 Нм.

Капацитетът на батериите обаче стига за изминаването на максимум 80 километра, след това или "Ампера" трябва да се включи в електрическата инсталация, за да бъдат заредени акумулаторите, или е необходимо да се стартира 1.4-литровият бензинов мотор.

Той работи като генератор и осигурява ток за пропътуването на още около 500 километра. Според "Дженерал мотърс" в този режим при "Волт" разходът на гориво е 1.02 л/100 км. Цената на "Ампера" в Европа ще е 42 900 евро.

Що се отнася до изцяло електрическите модели, бизнесът вероятно ще бъде заинтригуван от "Рено Канго Макси". Ванът е с 40 см. по-дълъг от стандартното "Канго" (до 4.60 м.), което също има електрическа версия. Автомобилът може да е пътнически, товарен или лекотоварен.

Товарният капацитет на колата е 4.6 кубични метра. "Рено Канго Макси" Z.E. се задвижва от електромотор с мощност 60 к.с., снабдяван с ток от литиево-йонни батерии. Те осигуряват изминаването на до 170 километра.

Цената на модела, преди облагане с данъци, е 21 000 евро за товарната версия и 22 000 за тази с пет места. Субсидията от 5000 евро, които електромобилът ползва във Франция, позволяват тя да падне до нивата на дизеловите версии на съответните модификации.

Най-екологичният модел

Призът най-зелен модел на изложението в Женева обаче спокойно може да бъде присъден на "Бамбуу" (BamBoo) на швейцарското тунинг ателие "Ринспийд". Името изобщо не е избрано случайно, тъй като част от интериора на колата е изработен от бамбук. Рамата е от стомана, а купето е направено от композитни материали.

"Бамбуу" се задвижва от електромотор с мощност 72 конски и максимален въртящ момент 140 Нм. Той осигурява ускорение до 50 км/ч. за 4.7 секунди.

Максималната скорост е 120 км/ч, а зарядът на акумулаторите стига за изминаването на около 105 километра. В багажника на "Бамбуу" се крие и електрическа двуколка, с която могат да се изминават кратки разстояния.


По статията работи: