НАЧАЛО » ������

ЕБВР връчи призове за енергийна ефективност и ВЕИ

Неохим спестил 31 500 тона вредни емисии

fb
3E news
fb
10-11-2010 12:55:39
fb

"Захарни заводи-Горна Оряховица", "Неохим" и "Ахира" получиха наградите на Европейската банка за възстановяване и развитие(EБВР) за енергийна ефективност, най-добро въздействие върху околната среда и възобновяеми енергийни източници ВЕИ. Те са финансирани по кредитните линии за енергийна ефективност в индустрията и енергийна ефективност и ВЕИ на банката.

"Захарни заводи Горна Оряховица" са наградени в категорията за най-добри икономически показатели на проекта. Компанията е подменила мазута в централата с природен газ като е инвестирала 425 хил.евро и получила гранд от ЕБВР за 60 хил.евро. Спестеното гориво е за 593 хил. лв. за миналата година,а през тази година икономиите ще достигнат 746 хил. лв. За наградата се състезаваха "Арома" и "Захарни заводи Варна".

Проектът на "Неохим" за изграждане на турбогенераторна станция бе награден за най-добро въздействие върху околната среда. Инвестицията е за 4.1 млн. евро. Спестени са 31 500 тона вредни емисии. ЕБВР е отпуснала помощ от 150 хил.евро. Заводът за фаянс "Хан Омуртаг" бе кандидат за награда с подмяната на 14 мелници за мелене на плочки. В резултат на инвестицията предприятието е намалило с 20% потреблението на природен газ. Спестените са 5 хил. тона вредни емисии. Великотърновското предприятие "Лактима" е изградило нова парова инсталация като е инвестирало 55 хил.евро.

Заводът за пелети на"Ахира" получи наградата за най-добър проект за енергия от ВЕИ. Инвестицията е за 393 хил.евро, а получената помощ е за 66 800 евро. Проектът два вятърни генератора на "Троян енерджи" и на "Делектра хидро" за изградения малък вец"Лисичево" бяха кандидати за наградата.

Трите проекта са избрани от девет в трите категории от международно жури, чийто председател е изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев. За награди се бориха 14 компании. Призовете се връчват за втори път


По статията работи: